podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Familjeföretag i tredje generation utsedda till Årets Företagare Norrköping

I oktober varje år delas det prestigefyllda priset Årets Företagare Sverige ut. Vinnaren har tagit sig först till vinsten i sin kommun och vidare till regionsfinalen för att till sist koras till Årets Företagare i Sverige.
Publicerad 6 maj 2022
Jeanette Tretten mottog utmärkelsen Årets Företagare Norrköping vid Företagargalan 28:e april

Vi har pratat med Årets Företagare Norrköping, Jeanette Tretten som tillsammans med sin familj driver Econova. En innovativ aktör inom återvinning och biobränsle i tredje generationen och en av Skandinaviens ledande aktörer inom trädgård.

-Vad var det som fick er att bli företagare?

-Econova är ett familjeföretag som startades av vår farmor och farfar 1959. Runt middagsbordet har det alltid diskuterat affärer samt företagande och vi blev tidigt involverade i arbetet.

-Drivet att få skapa och utveckla verksamheter är starkt hos flera familjemedlemmar.

-Vad är det ni gör på ert företag som gör att ni sticker ut? 

-Econova är ett bolag inom återvinning och trädgård. Det unika finns just i kombinationen mellan dessa två delar. På trädgårdsmarknaden driver Econova omställningen till en mer hållbar trädgårdsbransch, bland annat genom att ersätta torv med återvunna råvaror. Men även med att aktivt utöka antalet hållbara produkter så som frö, gräsfrö, redskap, gödsel mm. jt rund .jpg

-Vad är det främsta skälet till att ni lyckats så bra?

-Vi har skapat ett familjärt företag med ett hållbart ledarskap där vi som ägare är närvarande och aktiva i verksamheten. Företaget har en tydlig riktning och många kompetenta och engagerade medarbetare.  Vi ses på som en pålitlig samarbetspartner som håller det vi lovar. Vi är även modiga och driver förändring både hos oss själva och i våra branscher. Summerat har vi arbetat aktivt med våra värderingar tillit, hållbarhet och mod.

-Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

-Övergripande är vi stolta över det hållbarhetsutveckling Econova bidrar till. Både i form av allt vi återvinner, alla produkter vi säljer som hela tiden blir alltmer hållbara, och det engagemang som finns i verksamheten för att driva utvecklingen tillsammans med oss och att många medarbetare i sin vardag tar beslut som gör oss mer hållbara.

-Vi är överlag otroligt stolta över det fina företag som byggs upp över tre generationer och att få möjligheten att utveckla det vidare.

-Vilka är era främsta egenskaper som företagare?

-Inom familjen har vi olika egenskaper, vilket i sig är en styrka. Jag beskrivs ofta som bra på att skapa engagemang, orädd och tydlig. Min kusin Christoffer som leder Econovas återvinningsverksamhet skulle jag säga är strukturerad, eftertänksam och driven – en uppskattad person och ledare i verksamheten.

-Vilka målsättningar har ni framåt? 

-Econova har som mål att till 2035 vara helt klimatneutrala. Inom de närmaste fem åren ska många viktiga steg tas inom energi, transport och tillverkning.  Exempelvis har Econova nordens största sortiment av KRAV-fröer, och har ersatt en stor del jungfrulig plast med återvunnen plast.

-Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

-Var dig själv och tydlig med dina egna styrkor och svagheter. Ta hjälp med det du inte är bäst på. Var modig och ifrågasätt. Leta lösningar, inte problem. Var som Bamse!

 

Fler nyheter från Företagarna