För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fortsatt stark utveckling i Östergötland – och en förväntan om en ännu starkare tillväxt inför kommande period

Publicerad 14 sep 2016
Småföretagskonjunkturen i Östergötlands län har varit positiv sedan 2015 års mätning. Länet har också en något starkare konjunktur än riket i stort. Läget har förbättrats både i industri- och tjänsteföretagen. Förväntningarna inför kommande år pekar på en fortsatt återhämtning, där framförallt tjänstesektorn räknar med förbättrad tillväxt.

Det främsta tillväxthindret hos småföretagen i Östergötlands är bristen på lämplig arbetskraft. Mer än var tredje företag uppger detta som största hindret. Höga arbetskraftskostnader och tuff konkurrens hamnar på andra och tredje plats. Den största politiska risken är potentiellt höjda arbetskraftskostnader och arbetsgivaravgifter vilket också är i linje med riket som helhet. Knappt var femte företag ser även ökade skattekostnader som en risk.

  • Detta bekräftar bilden av småföretagen som ekonomins jobbskapare, och även av det stora ansvar företagen tar i konjunkturnedgångar, säger Andreas Hjalmarsson, Swedbank. Det är bland de många, ganska små företagen i Östergötland som landets stora tillväxtpotential finns – bara förutsättningarna är de rätta.

En annan positiv faktor är att mer än 70% av småföretagen i länet anger att det finns goda expansionsutsikter. 

  • Barometern visar tydligt på den tillväxtpotential som finns i länets småföretag, men också att den bromsas av olika tillväxthinder. Åt den internationella konjunkturen kan vi inte göra så mycket, vilket gör det än viktigare att genomföra åtgärder som stärker företagens tillväxtmöjligheter i övrigt. Att vi i årets Barometer får indikatorer på att den rådande politiska situationen är ett tillväxthinder är mycket illavarslande och något att verkligen tänka på, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna. 

Småföretagen är Sveriges största arbetsgivare och har de senaste 20 åren svarat för 4 av 5 nya jobb i ekonomin. Åtgärder som förbättrar deras tillväxtmöjligheter är därför oerhört viktiga för framtida jobb och välstånd.

För mer information, vänligen kontakta:

Frida Boklund, Företagarna 0768-86 82 99.

 

HELA RAPPORTEN PDF

Fler nyheter från Företagarna