För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper om Örebroföretaget som bestals på miljonbelopp: "Inte den enda"

Publicerad 11 maj 2023
Veronica Wilhelmsson utsattes för en sms-bedragare och förlorade miljontals kronor.

Företagaren Veronica är en av ,många som i fjolas drabbades av ett bedrägeri. Det hela började med ett sms där någon utgav sig för att vara Nordea och varnade för att hennes konto blivit kapat. Hon skapade ett nytt bankID och därefter var förlusten ett faktum. Hon förlorade miljonbelopp, närmare bestämt 1 770 000 kronor allt som allt, uppger NA.

Skrämmande många drabbade av sms-bedrägerier

Enligt Företagarnas regionchef Eva Cooper är brott mot företagare ett stort och allför vanligt problem bland länets företagare. En undersökning gjord av Företagarna visar att 22 procent av företagen  har blivit uppringda av någon som utgivit sig för att vara en annan person för att få tillgång till personliga uppgifter.

- Banker behöver ersätta bedragna företag på samma sätt som privatpersoner, säger Eva till tidningen. 

Företagarna har vid flera tillfällen lyft problematiken bland politiken. Bland annat kallade de till ett runda-bords-samtal där flera utsatta örebroföretagarna fick vädra sin verklighet och oro för politiker som Johan Pehrson (L), Sveriges arbetsmarknads- och integrationsminister och riksdagsledamot Denis Begic (S). 

- Vi har hört talas om att banker ska ha ersatt företag, men då har de fått skriva på sekretessavtal, förklarar Eva.

22 av 94 lokalpolisområden uppfyller kravet på basnärvaro

I den färska rapporten Brott mot företagare 2023 har Företagarna kartlagt den polisiära närvaron runt om i landet. Den unika kartläggningen visar att endast 22 av 94 lokalpolisområden uppfyller kravet på basnärvaro.

- Det är skrämmande siffror, som manar till omedelbara åtgärder, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert. 

Läs rapporten Brott mot företagare!

Fler nyheter från Företagarna