För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hammars Bryggeris otroliga tillväxtresa - satsar, utvecklar och expanderar

Publicerad 28 feb 2023
Hammars Bryggeri är det lilla lokala hantverksbryggeriet vid Vätterns kant med ambitionen att bli Sveriges ledande leverantörer av premiumdryck.
Företagarnas vd Günther Mårder och Företagarnas regionchef Eva Cooper under ett företagsbesök på Hammars Bryggeri i Askersund.

Nyligen gjorde Företagarnas vd Günther Mårder tillsammans med regionchef Eva Cooper och Företagarnas ordförande i Askersund, Anders Carlzon, ett företagsbesök hos det lilla hantverksbryggeriet Hammars Bryggeri i Sänna utanför Askersund. 

Det var 2016 som tre nya drivna ägare tog över det rikskända lilla bryggeriet och skred till verket med nya satsningar och visioner. Casper Oldén, som är marknadskoordinator på familjeföretaget, tog med oss på en spännande visning genom lokalerna där vi fick följa med från produktion till slutprodukt. Casper berättade tillsammans med sin far Stefan Oldén, platsansvarig, om deras resa inom företaget och sina planer för framtiden.

Familjeverksamhet med fokus på hantverksmässiga produkter

Hammars bryggeri, som kanske är mest känt för sina populära succédrycker Julmust och Krusbär, grundades 1904 och brygger i dag läskedrycker med allt från smak av hallon till klassisk sockerdricka. 2021 testade de på ny mark när de skapade en serie av tonics som både hyllats och fått motta ett flertal priser.


Under företagsbesöket blev det även en dryckesprovning där besökarna fick smacka olika drycker från Hammars Bryggeris sortiment - Björksav, tonics och julmust. 

Vid lanseringen av de nya dryckerna blommade pandemin upp och satte till en början stopp för satsningen. Men räddningen blev lågpriskedjan Lidl som under denna period gick ut och efterlyste produkter från små lokala entreprenörer.

- Under ett Teams-möte fick närmare 200 företagare från landet pitcha sina produkter, när mötet var slut tog det knappt en minut innan vi blev uppringda och fick beskedet om att de ville sälja just våra drycker, berättar Casper. 

Det var tillsammans med verksamhetens dåvarande vd Robert Henrysson och Stefan Oldén som Casper experimenterade fram smakerna av tonic dryckerna.

- Vi kunde stanna uppe till sent på natten och bara pröva oss fram, vi slutade inte förrän vi var helt nöjda. 


Viktigt med hygien under besöket av produktionsdelen. 

Hyllade drycker med högkvalitativa råvaror som säljs över hela landet

Från början kommer Casper, Stefan och Robert från Karlskoga men när verksamheten låg ute till försäljning såg de genast möjligheterna med att förvärva företaget. Hammars Bryggeri låg dem varmt om hjärtat, inte minst då Roberts morfar bodde i Hammar men även då de, likt många andra, är uppvuxna med att dricka den rikskända julmusten som produceras härifrån. 

- Vi hade inte jättemycket kunskap inom just dryck, men det stoppade inte oss från att vilja lära oss, vi såg bara möjligheter, berättar Oldén.

I produktionen hjälps alla åt, inte minst Caspers mamma som dessutom är Stefans fru och syster till Robert, Bibban Oldén. Bibban är ansvarig för bryggningen, kokar sockret och är den som blandar i alla ingredienser. 

- Det händer absolut att vi alla kliver in och stöttar upp våra medarbetare när det är intensiva perioder eller om någon är sjuk, berättar Stefan och tillägger:

- Här finns ingen prestige! Vi ser oss som en enhet där allas arbete är avgörande för att produktionen ska rulla.


Casper Oldén guidade umgänget genom lokalerna och delade med sig av Hammars företagshistoria. 

Förvärvade sitt första bolag i januari 2023

Inte nog med att de under sommaren 2022 lanserade naturens egna energidryck gjord på björksav, så avslöjade  de i början av året att de nu även gett sig in i ölbranschen då de investerat i sitt första förvärv, nämligen Beer Studio i Umeå. 

- Vi fortsätter vårt arbete med drycker inom premiumsegmentet. På Hammars Bryggeri jobbar vi med hantverksmässiga produkter där smak och tradition är nyckelord, därför är det norrländska bryggeriet en perfekt match för oss. Beer Studio producerar i vårt tycke några av de bästa dryckerna som vi någonsin smakat i sitt segment. De har ett kompromisslöst angreppssätt och använder bara de bästa råvarorna till att skapa magiska drycker, kommenterar Anders Markstedt, vd på Hammars Bryggeri. 

Hammars Bryggeri

Hammars Bryggeri grundades redan 1904 och är ett av Sveriges äldsta bryggerier. Idag produceras läskedrycker, drink mixers och mineralvatten på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt i bryggeriets egna lokaler utanför Askersund. Bolaget omsatte under 2022 ca 23 miljoner kronor. Hammars Bryggeris produkter finns idag på barer, restauranger och utvalda butiker i alla de stora kedjorna i Sverige. Bolagets motto är ’Old Traditions – Young Attitude’.

Läs mer här!

Fler nyheter från Företagarna