podcast news play företagaren I media förmån faq

Örebro kommun backar efter givande möte med Företagarna om osund konkurrens

Flera av Örebros konferens- och eventföretagare hörde av sig till Företagarna Örebro efter att de stötte på konkurrens från oväntat håll.
Publicerad 13 apr 2022
Johan Bollman, ordförande i Företagarna Örebro tillsammans med Marcus Larsson, Företagarnas projektledare lokal opinion.

Under hösten arrangerade Företagarna i Örebro en dialogträff efter att flera av kommunens företagare inom hotell- och konferensbranschen flaggat för osund konkurrens från Örebro kommun. Det handlar om kommunens nya storsatsning Kulturkvarteret. Kulturkvarteret, vars grundvision är att skapa en inkluderande mötesplats för alla, med särskilt fokus på barn och unga, blev istället en mardröm för flera av stadens företagare. 

- Man förlorade kunder och bokningar till kommunens nya egna konferensanläggning, säger Företagarnas Marcus Larsson, projektledare lokal opinionsbildning.

Flera av dessa företagare kände att de omöjligen kunde konkurrera med vad Kulturkvarteret hade att erbjuda. Örebro kommun var snabba på att lyssna på Företagarnas kritik och bjöd in till ett nytt möte tillsammans med flera av kommunens drabbade företagare. På plats var även näringslivschefen Göran Dahlén, kommundirektören Peter LarssonKarl Hulterström, regionchef Svenskt Näringsliv samt Johan Bollman, ordförande Företagarna i Örebro och Marcus Larsson, Företagarna. 

- I dag samlades företrädare från båda sidor för att lösa problemet och skapa fundamenten till bättre samarbete framgent, berättar Marcus Larsson. 

Kommunen ska inte syssla med konferensverksamhet 

Örebro kommun har lovat att ta till åtgärder, något som ska följas upp igen efter sommaren för att sedan utvärdera förändringarna. Mötet kan således betraktas som ett kliv i rätt riktning menar Marcus Larsson som får medhåll av Örebros kommundirektör Peter Larsson:

- Kommunen ska inte syssla med konferensverksamhet, det ska konferensföretagen göra, säger han.

Ordförande Johan Bollman har jobbat hårt för att hitta en lösning med ett positivt genomslag för båda parter och han är nöjd med utgången:

- Underbart att se vad god kommunikation och gemensam intention kan skapa och utveckla. Ser fram emot att åter samlas tillsammans om två till fyra månader och sammanfatta alla konstruktiva möten som nu planeras, säger han avslutningsvis. 

Måste vara schyssta förutsättningar på marknaden

Magnus Johansson, expert på konkurrens och offentlig upphandling på Företagarna, menar att det är viktigt med schyssta förutstättningar och lika villkor.

–  När det är en konkurrensutsatt marknad, där det finns både offentliga och privata aktörer, är det viktigt att det är schyssta förutsättningar. 

– Generellt sätt så jobbar vi väldigt mycket för att se till att företag kan växa och etablera sig. Det gäller att röja hinder från det som hindrar en fri konkurrens, fortsätter Magnus Johansson.

Örebros småföretag bidrar med 1,5 miljarder kronor i skatteintäkter till kommunen

Det finns 26 414 jobb i de små företagen i Örebro kommun. 21 procent av skatteintäkterna i Örebro kommun kommer från småföretagen och deras anställda vilket motsvarar 1,5 miljarder kronor.

- Det är i de små företag som jobbskaparna finns. Ge företagare förutsättningar att växa. För när företagen växer, växer Sverige, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper

Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.