För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Han är unga entreprenören som står bakom hyllade AI-företaget Binary Brains

Publicerad 3 jun 2021
Jacob Kihlbaum från Örebro hyllas nu i Företagarnas lista för årets bästa 103 unga idéer. Han står bakom det prisade AI-företaget Binary Brains.
Foto: Lena Larsson, Getty images

Han är bara 33 år gammal och konkurrerar redan på den stora marknaden med sitt framgånsrika företag Binary Brains. Nu lyfts hans idé fram i den årliga listan där 103 unga idéer från hela Sverige hyllas. Framtagen av Företagarna tillsammans med Almi Invest som redan investerat närmare 2 miljoner kronor i Jacob Kihlbaums företag. 

Det är med hjälp av maskininlärning och AI som kunder får hjälp att skapa mer träffsäkra prognoser, alltifrån mer optimerade scheman för personalstyrkan till att skapa bättre erbjudanden till kunder. Jacob Kihlbaum har tidigare blivit utsedd till Årets Innovation i Örebro och blev länsvinnare av Skapa-priset 2020. 

I en intervju med Nerikes Allehanda från i höstas kunde den unga entreprenören avslöja  vem hans första stora kund var: ÖSK. 

- Vi började helt enkelt kolla vad det är som får örebroarna att gå på ”Vallen”. Vi tar hänsyn till 70–80 variabler, bland annat vilken veckodag matchen spelas, om det är lönehelg, vilket lag man möter och hur man ligger till i tabellen. Kan klubben beräkna publiktillströmningen så kan man också anpassa arrangemanget och ge bättre service, sa Jacob då. 

I dag har Binary Brains storkunder i hela Sverige som eventföretaget Live Nation och golfbolaget Dormy. 

- Trots den utbredda trenden kring AI så är det förvånansvärt få företag som faktiskt implementerat någon form av AI i sin verksamhet, mycket på grund av bristen på Data Scientists i både Sverige och världen. Med oss får våra kunder och partners tillgång till högkvalitativa prediktioner på detaljnivå till en försvinnande kostnad i jämförelse med ett eget team internt eller värdet av att kunna agera idag på sin förväntade framtid, berättar Binary Brains VD i en intervju med Almi Invest. 

Fler nyheter från Företagarna