podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Roger Hjälm om personalbristen efter corona: “Underbemannade”

Publicerad 31 aug 2021
Det blev en rekordsommar för Roger Hjälm som driver natursköna Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog vid Hjälmarens strand. En efterlängtad anstormning gäster men en situation som saknar balans utan motstycke. Nu oroar han sig för hösten.
Roger Hjälm, vd på Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog står inför stora utmaningar. Foto: Instagram.

Från en dag till en annan tvingades Roger Hjälm, vd på Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog, vända upp och ner på sin verksamhet till följd av pandemin. Bland annat tvingades han skicka hem sin personal. Men efter att man i juli tog bort begränsningarna av öppettider för restauranger och barer drog verksamheten snabbt igång igen. Då uppstod istället ett nytt problem - personalbrist.

- Den här branschen har alltid varit svår att planera. Men nu när man inte vet hur kommande dag, vecka eller månad ska se ut har det varit än mer omöjligt, berättar Roger Hjälm och fortsätter:

- Vi drog i alla trådar vi kunde dra i, tillslut lyckades vi, något otippat, hitta lite personal via en rekryteringsfirma. 

Problemet med att hitta arbetskraft ledde till att Gourmetkocken, som nyligen nominerades till Årets Örebroare, fick pressa sig själv till sitt yttersta. Han jobbade närmare 100 timmar i veckan och det höga trycket ledde till att han för första gången under sin karriär tvingades neka gäster.

- Jag hade aldrig varit med om liknande, jag fick till och med neka min fru och barn vid ett tillfälle, berättar Roger Hjälm.

Coronautsatt bransch

Restaurang- och krogbranschen har varit en av de mest coronautsatta branscherna och är fortfarande väldigt sårbara vilket lett till att kunnig och utbildad personal gått vidare. Han känner en oro för hösten som redan medfört en del konferensavbokningar och utöver det så har det blivit dags att betala tillbaka den uppskjutna skatten som sattes in som ett pandemistöd.

- Det här stressar många. Jag vet redan en restaurang som tvingats gå i konkurs och det här är något som hänger över. Vi har inte hunnit repa oss än, säger Roger Hjälm. 

Företagaren har lärt sig att vara i nuet och försöker att inte bli allt för förblindad av vad som kan hända i framtiden. Just nu har han förhoppningar på att kunna förverkliga en dröm som 2020 var nära att uppfyllas.

- Vi planerade för att hålla kortare utbildningar som gynnar både de som har svårt för att komma in i arbete men också vår bransch.

Behövs långsiktigt hållbara lösningar

Konceptet är enkelt menar Roger som tror att det här är en långsiktigt hållbar lösning för att minska arbetslösheten och öka tillgängligheten med arbetskraft på marknaden. 

- Vi har som mest att göra på sommaren och runt jul. Däremellan har vi en stor restaurang som verkligen kan nyttjas till något bra, säger krögaren avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna