För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna i lyckat dialogmöte med Länsstyrelsen: "Så gör vi"

Publicerad 20 apr 2021
Företagarna har under de senaste veckorna haft digitala dialogmöten med Mellansveriges olika Länsstyrelser. Under fredagen var det Örebro län som stod på tur.
Foto: Ditgitalt dialogmöte med Länsstyrelsen i Örebro län.

Ökad smittspridning av covid-19 har lett till nya restriktioner, något som fört med sig en viss frustration hos småföretagare i länet. Under fredagen var det dags för ytterligare ett dialogmöte mellan Företagarna och Länsstyrelsen i Örebro län. Med på mötet var bland andra Företagarnas regionchef Eva Cooper, Ulrika Rönström, regionsamordnare, Johanna Pettersson, kommunikatör samt Örebro läns landshövding Maria Larsson och tillsynsansvariga på länsstyrelsen Malin Ahlm och kollegan Carina Regborn.

Ökad smittspridning i Örebro län

Spridningen av covid-19 är just nu som högst mellan åldrarna 20-59 år och 60-69 år. De nya siffrorna pekar på att anledningen bakom den ökade spridningen av smittan dels kan bero på allt fler återgått till jobb.

- Det är alltså de i yrkesverksamma åldrar där smittspridningen ökat, säger landshövdingen Maria Larsson och tillägger:

- Många har börjat återgå till sin arbetsplats igen och man misstänker att en del av spridningen kommer därifrån. 

Fokuserar på skyltning

På mötet passade regionchef Eva Cooper på att fråga vad det är som länsstyrelsen främst kontrollerar och vart fokus ligger under tillsynen.

- Vi titttar bland annat på om skyltar är uppsatta, sen finns det andra råd som att exempelvis ha kundvärdar som håller koll på antalet personer i butiken, säger Malin Ahlm.

Svårt att anpassa regler efter varje verksamhet

Med på mötet var även småföretagaren Karin Ellervik som driver möbelbutiken Inda Interiör. Karin upplever att reglerna ibland är onödigt krångliga då hennes butik är småskalig och har sällan många kunder inne samtidigt.

-  Jag undrar om det verkligen är nödvändigt att sära på par som besöker butiken, även om de är de enda på plats, frågar hon nyfiket. 

- Din skyldighet sträcker sig till att informera dina kunder, förklarar Carina Regborn och belyser att det viktiga är att minska risken för smittspridningen, inte att försvåra för en redan utsatt verksamhet. 

Maria Larsson menar att det är svårt att utforma restriktioner som är anpassade utifrån varje enskild verksamhet:

- Målet är inte att vi ska bestraffa någon utan att hålla nere kurvan så gott det går, men det är en komplex situation.

Störst ansvar hos privatpersonen

Många intressanta frågeställningar blev besvarade under mötet och avslutningsvis var alla deltagare överens om att mycket hänger på den enskilde individen för att länet ska lyckas hålla nere smittantalet. 

Fler nyheter från Företagarna