headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Förenkla omstarten för länets företagare

Hur kan det vara möjligt att i kris göra insatser som nästan setts som omöjliga tidigare och dessutom i ett rasande tempo? Våra företagare behöver, när krisen är över, få de bästa av förutsättningar och tänka nytt för att komma tillbaka ännu starkare än de var innan.
Publicerad 21 sep 2020

Under coronakrisen har man på såväl nationell nivå som i många kommuner och regioner lättat på regler för att hjälpa och underlätta för det lokala och regionala näringslivet, så även i Örebro län.  Många av insatserna är åtgärder som Företagarna länge efterfrågat. 

10 timmar i veckan lägger en genomsnittlig företagare på administration av olika regler, enligt Företagarnas undersökningar. Det är tid som skulle kunna läggas på att driva och utveckla verksamheten och i förlängningen generera fler jobb och mer intäkter till den gemensamma välfärden.

Örebro län har inte råd att företagare spiller sin tid på överflödig administration. Våra företagare behöver, när krisen är över, få de bästa av förutsättningar att återhämta sig och skapa ännu mer värde till samhället.

Till att börja med föreslår vi nu fyra punkter för kommunerna att ta tag i:

  • Översyn av regler och avgifter.
  • Dra inte i den ekonomiska handbromsen - fortsätt göra affärer med näringslivet.
  • Låt de verksamheter som drivs i egen regi utföras av privata företag om det inte är en del av det kommunala kärnuppdraget.
  • Allmän liberalisering av lagar och regleringar för restauranger och barer.

Sveriges företagare behöver en omstart när krisen väl är över. Nu måste arbetet för regelförenkling prioriteras och intensifieras. 

Eva Cooperregionchef, Företagarna Örebro län

Pontus Lindström, expert lokalt företagsklimat, Företagarna

Helena Fondexpert regelförenkling, Företagarna

Läs hela artikeln i Nerikes Allehanda här

 Fler nyheter från Företagarna

Tidningen Företagaren prisad

Företagarnas medlemstidning Tidningen Företagaren belönades med silver i Svenska Designpriset i kategorin personal- och medlemstidning.

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen