För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Tre hinder som bromsar Sveriges företag

Publicerad 13 apr 2018

Sverige hamnar ofta högt i rankingar av länders innovationskraft och företagande. Det är inget att hymla med. Tvärtom ska vi vara stolta för det vittnar om en fantastisk entreprenörsanda som finns i vårt land. Det är däremot ingen ursäkt för politiker att ligga på latsidan. Företagen bromsas av krångliga hinder och partierna behöver i valrörelsen växla upp företagarpolitiken för att gemensamt röja undan dem. På Företagarna ser vi tre prioriterade områden:

Regelförenkling. Byråkrati, regler och blanketter ska anpassas för småföretagare – inte tvärtom. Enligt Tillväxtverket ökar Löfvens regering i nuläget företagens kostnader för att administrera och efterleva lagar och regler med 1,2 miljarder kronor årligen. Det är feltänkt.

Både myndigheter och politiker bör istället sätta upp mätbara mål för minskad regelbörda där uppgiftslämnandet till myndigheter måste förenklas och minska.

Ett konkret exempel är en medlem som för fjärde året i rad slumpmässigt har blivit utvald för att förse SCB med omfattande statistik, vilket innebär att företaget de senaste fyra åren har behövt lägga tusentals kronor på att anlita en extern konsult. Det är orimligt. För ett litet företag utan marginaler kan det innebära en konkurs. Tillståndshanteringen är en annan ofta komplicerad och tidskrävande process för företagare.

NNR:s kommungranskning visar till exempel att ett serveringstillstånd är dubbelt så dyrt i Nora som i Hallsberg. Och att handläggningstiden tar två veckor i Örebro men hela sex veckor i Lekeberg.

Kompetensförsörjning. För att råda bot på kompetensbristen måste utbildningssystemet i högre grad anpassas till företagens behov och ske i samverkan med de som ska anställa, företagarna. Stoppa kompetensutvisningarna omedelbart för att behålla den arbetskraft vi så desperat behöver, och som i många fall redan har hunnit etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens budget speglar inte utfallet – deras verksamhet bör konkurrensutsättas för att matchningen på arbetsmarknaden ska kunna förbättras.

Skattesystemen. Sverige har ett påtagligt högt skattetryck och ett skattesystem som håller tillbaka drivkrafter för jobb och företagande.

Nio av tio företagare behöver i dag anlita externa skattekonsulter eller redovisningsexperter, vilket visar på att skattesystemet har blivit för krångligt. Det finns därför ett behov av en bred skattereform där enkelhet och förutsägbarhet bör vara vägledande. Ägarskiftesbeskattningen försvårar generationsskiften i familjeföretag och ägarskiften i allmänhet behöver reformeras. För att fler företag ska våga anställa och därmed sätta fler i arbete behöver arbetsgivaravgifterna sänkas.

Småföretagen skapar fyra av fem jobb – det värde som de skapar i form av arbetstillfällen, skatteintäkter och välstånd bär upp samhället och borde premieras. Att röja undan bromsklossarna som håller tillbaka dem är inte bara en bra politik för företagande – det är smart politik som långsiktigt stärker Sverige. Sådan politik behöver vi mer av.

Hanna Jonasson

regionchef Företagarna Örebro

Günther Mårder

vd Företagarna

Fler nyheter från Företagarna