För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bill hälsar på Pär Larsson

Publicerad 6 feb 2024
Vår "flygande reporter" Bill har denna gång besökt Pär Larsson, delägare och VD på fastighetsbolaget Åkerbär i Älvsbyn.

Pär äger bolaget tillsammans med Stefan Öberg, brorson till Bröderna Öberg (Kar-Filip, Sten och Ola). Stefan är son till Per-Ulf Öberg, tidigare delägare.

Första frågan jag ställer är; Hur kommer det sig att ni kom tillsammans om företagsköpet?

I Sverige finns 5-6 stora auktionssajter och Stefan Öberg är VD och huvudägare till Tradera, sveriges största, där det läggs upp ungefär 1 000 nya auktioner i timmen. Pär var ägare till auktionssajten Vaxxa och de träffades första gången runt 2019.

En önskan om att utveckla Älvsbyn

Deras samröringspunkt, förutom affärer, är att de alltid haft en önskan att vara med och utveckla Älvsbyn.

Jag, Bill, lärde känna Stefan i slutet av 80-talet när han jobbade på Öbergs Interiör på somrarna och vet att han redan då hade tankar om att äga Öbergs interiör.

Pär deklarerar att han vill bo, verka för och utveckla Älvsbyns kommun.

Idag har Åkerbär 180 lägenheter och affärslokaler. Affärsytorna är på 8 000 kvadratmeter, med lägenheter. Total yta är 17 000 kvadratmeter.

De börjar med att rusta lägenheterna samt affärslokalen Gamla ICA. I lägenheterna, förutom det vanliga underhållet, ska det bytas 630 fönster och 132 fönsterdörrar samt se till avvattningsdelarna på husen som rännor och stuprör. På f.d. Icafastigheten börjar man med att bygga om takkonstruktionen samt planera för försäljningsytor i lokalen. Tanken med de nya affärsytorna är att de inte ska konkurrera med befintligt affärsliv i centralorten.

Förutom Icalokalen och underhållsskulden, vill man satsa på nya verksamheter. På sportringen finns 500 kvadratmeter tomma lokaler där man tänker att bygga ett co-working space, där större och mindre företag kan hyra en färdig kontorsplats med internetuppkoppling, fullt utrustad, som man kan hyra för kortare eller längre period.

Företaget har idag målare, byggare och vaktmästare men tänker även utveckla den verksamheten med anställning av rörmokare samt elektriker för att bli helt självgående och kunna reparera och underhålla lokalerna.

Pär är en arbetsam och nytänkande företagare som ser möjligheterna och vill utveckla verksamheten.

De är inte främmande för att investera i nya företag och kanske också bygga nytt. Men innan dess behövs nya tankar från regeringen som stimulerar nybyggnationer.

Trevligt med nya entreprenörer som ser möjligheterna till nya verksamheter!

Text: Bill Nilsson

Taggar
Fler nyheter från Företagarna