För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utmaningar och möjligheter väntar för Mats båda företag

Publicerad 20 feb 2023
Bill Nilsson från Företagarna Älvsbyn har träffat entreprenören Mats Andersson som äger och driver MRA Bygg samt är delägare delägare i SPIKAB.

Redan efter grundskolan väcktes ett intresse för snickeri hos Mats som på gymnasiet därför valde att utbilda sig till snickare på byggutbildningen i Piteå. Vägen efter utbildningen var dock inte spikrak och hans yrkeskarriär tog en rejäl omväg till den plats han är på idag.

Personalvetare på Umeå Universitet

Efter avslutad gymnasieutbildning fick Mats en anställning på Posten där han sedan blev kvar i 10 år. Han började som brevbärare och avslutade som arbetsledare, därefter tackade han för sig på Posten och gick istället över till att jobba hos Handelsbanken.

2009 satte sig Mats i skolbänken igen, denna gång på Umeå Universitet för att studera med inriktning personalvetare. För att minimera studielånen började han parallellt med studierna att jobba som snickare igen.

MRA Bygg med den klassiska loggan föds

När tre år på Univiersitet och en examen lagts till CV:et började Mats jobba på personalavdelningen hos Älvsbyns Kommun. Men efter två år på kontoret blev längtan ut till det praktiska yrket stor och Mats bestämde sig därför att ta upp byggkarriären, igen.

2015 startades han byggföretaget MRA Bygg och ni är säkert välbekant med den klassiska och snygga logotypen, den orangea på svart botten.

Företaget växer

2016 anställdes den första snickaren i företaget och idag har Mats mellan 6 - 8 personer på lönelistan och bolaget omsätter runt 9 miljoner. Till sin hjälp i bolaget finns hustrun Sara som sköter det administrativa. 

I branschen är det viktigt med samarbeten för att kunna leverera en helhetslösning till kunder. 

- Det är viktigt att samarbeta med såväl El- och VVS-företag som andra byggföretag. 

Mats Andersson, MRA Bygg

Cirka hälften av alla byggarbeten sker omkring Älvsbyn, resterande arbeten är fördelade mellan Boden och Luleå men även Piteå kommun. 

Mycket av jobben MRA Bygg utför är nybyggnationer, bland andra Skidstahus. Andra vanliga jobb är tillbyggnader och mycket ROT-arbeten såsom att byta tak, fönster och kök. Idag måste Mats och MRA Bygg ta hjälp av andra företag för att hinna med trycket på alla uppdrag som trillar in. 

Företaget jobbar även med fuktsaneringar, byte av trossbotten och mögelsaneringar. 

Från ett till två företag

Att en driven entreprenör har svårt att hålla sig till att driva enbart ett företag är välkänt, och Mats bekräftar den regeln då han sedan förra året är ägare till ytterligare ett företag.

- Jag hade i många år funderat på och sett möjligheter med att förvärva SPIKAB, så när dörren öppnade sig var det rätt läge att slå till säger Mats. 

Tillsammans med kompisen Johan Norén förvärvade han 2022 bolaget. 

- Johan står för den löpande driften medan jag är dit och stör ordningen ibland, säger Mats med glimten i ögat.

Framtiden bjuder på möjligheter och utmaningar

Om framtiden säger Mats att båda företagen har stora möjligheter, men att då måste den stora flaskhalsen lösas och passeras. Med flaskhalsen syftar Mats till personal- och kompetensförsörjningen som för många företag just nu är den största utmaningen.

- Det är ett stort glapp i byggarbetarkåren som måste fyllas ut.

Mats Andersson

Även om framtiden bjuder på utmaningar så finns desto större möjligheter. 

- Om vi löser kompetens- och personalbehovet och därmed kan ta emot alla förfrågningar som kommer in, så skulle vi snabbt kunna utöka MRA Bygg med 50%. Då har vi inte ens börjat kolla på hur samarbetet mellan MRA Bygg och Spikab i framtiden kan utvecklas, säger Mats. 

Fler nyheter från Företagarna