podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Drömmen om grävmaskin och eget garage skapar drivkraft framåt!

Publicerad 19 sep 2022
Bill Nilsson från Företagarna Älvsbyn har träffat företagaren Josef Bohlin 23 år, ägare och grundare av J Bohlin Maskiner & Entreprenad AB (JBM Entreprenad).Bolaget utför arbeten i alla från snöröjning och halkbekämpning, till mark- grund- och anläggningsarbeten
Josef Bohlin, grundare av J Bohlin Maskiner & Entreprenad AB

Josef Bohlin var bara 18 år gammal när han köpte sin första traktor, en Volvo L70.

- Det var en dröm jag haft sedan jag var sex-sju år, berättar han när vi besöker honom i garaget han hyr i Älvsbyns industriområde. 

Dagarna innan hade varit sömnlösa. En affärsplan hade utformats och han hade noga övervägt beslutet att bli egen företagare. 

- Mina föräldrar är företagare så jag visste vad det innebar, men jag har det väl i blodet tänkte jag. Hur svårt kan det vara? Och så blev det den snörikaste vintern på hundra år! 

För Josef som gett sig in i plogbranschen blev det bråda dagar. Parallellt med plogningen läste han rörsvetsprogrammet på Strömbackaskolan och under vissa perioder hörde han bara av sig till läraren för att tala om att han fortfarande hade snö att skotta undan. 

-Men på skolan var de förstående och när plogjouren tog slut i maj åkte jag tillbaka till skolan och arbetade i kapp allt jag missat och gick sedan ut med min yrkesexamen.

Utökad maskinpark banade väg för företagande på heltid

Omsättningen i bolaget var till en början blygsam och han drygade ut inkomsterna med att arbeta på Norrlands grund och Montering, där han under tidigare år sommarjobbat och trivts. 

-Det var både nyttigt och lärorikt. Där fick jag en bra grund att stå på. 

Allt eftersom åren gick tog JBM entreprenad på sig fler uppdrag och större plogområden. Maskinparken utökades med både fler traktorer och några lastbilar.

I takt med att maskinerna ökade så ökade också antalet anställda och när Josef hade åldern inne tog han själv lastbilskort.

-Det var nästa pojkdröm som besannades, förklarar han. 

Även antalet samarbetspartners har ökat under åren och Josef åtar sig nu uppdrag åt både BDX, NTG, Bröderna Öhmans och NGM. 

Idag har Josef varit företagare i fem år

Han sysselsätter i JBM 15 anställda beroende på säsong och omsättningen för bolaget ligger runt 20 miljoner.

-Jag som bara hade tänkt köpa en traktor och jobba mycket. Helt plötsligt blev det en massa maskiner och anställda, sist jag kollade hade jag 25 fordon registrerade på företaget, skrattar han. 

Av dessa är sex lastbilar och tre traktorer, resterande fordon är arbetsbilar och släpvagnar. 

Drömmar och visioner skapar driv 

-Jag drömmer om att bygga ett eget garage anpassat till verksamheten, jag vet precis hur jag vill att det ska se ut. Och så vill jag ha en egen grävmaskin!

Fakta om JBM Entreprenad:

Antal anställda: 15

Antal lastbilar: 6

Antal traktorer: 3 (två hjullastare och en jordbruksrelaterad)

Övriga inregistrerade fordon: 16 (arbetsbilar och släpvagnar

Fler nyheter från Företagarna