För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bill hälsar på hos Perssons Entreprenad & Åkeri AB

Publicerad 13 jan 2022
Bill Nilsson, Företagarna Älvsbyn, tittar in till Dennis Persson. En ung företagare och ägare av Perssons Entreprenad & Åkeri AB
Dennis Persson grundare till Perssons Entreprenad & Åkeri AB

När Dennis Persson år 2001 fick syn på en fullrustad långtradare på Älvsbyns Vakt o Frakt väcktes en dröm inom honom. Åtta år senare såg han samma långtradare och fann att fordonet då var till salu. Dennis slog till och förverkligade sin dröm, han startade sitt företag Perssons Entreprenad & Åkeri AB 2009.

Den stora inspiratören till företagandet var Magnus Sandin som driver ett jordbruk i Norrabyn där Dennis arbetade en period. Han möttes av många med åsikten att ”det där går inte”, men intresset och drivet att starta ett företag gjorde att han inte tog någon som helst notis om vad människor i hans omgivning ansåg var möjligt eller ej. 

Startade åt Älvsbyhus

Dennis började som många andra sitt företagande med transporter åt Älvsbyhus, där han körde hustransporter till Stockholm. Omsättningen första året var runt 1 miljon. 2012 köpte han in den första grävmaskinen och när Dennis fick uppdraget att åt Telia montera ner telefonstolpar och bygga nya linjer, införskaffade företaget också en traktorgrävare. Företaget som nu började få gott om uppdrag anställde 2012 sin första medarbetare och köpte även en spårgående grävmaskin för att kunna utföra nya inkomna uppdrag. Bland annat åt det finska bolaget Wr Track.

Starkt samarbete med större företag och beställare är nyckeln för tillväxt.

2013 fick han ett längre avtal bestående av tre säsongers arbete åt Infra Nord. Uppdraget förlängdes och idag är de största kunderna Infra Nord, BDX, Grk Rail och Arctic Falls. Perssons Entreprenad & Åkeri AB arbetar över hela Norrbotten samt delar av Västerbotten. Under 2019 förvärvades före detta Öhlunds Smidesverkstad i Tväråselet vilket har blivit något av ett nav i företaget.

Under senaste året har företaget investerat ca 24 miljoner och väntar på ytterligare två spårbundna maskiner. Företaget har idag 12 spårbundna maskiner. Perssons Entreprenad & Åkeri AB har idag ca 25 anställda under sommartid och 15 fast anställda på årsbasis. Omsättningen för 2022 räknar Dennis med ca 30 miljoner. För företaget är samarbete en nyckel till framgång och använder sig av underleverantörer som innehar F-skattsedel.

Duktiga medarbetare - en viktig faktor i entreprenadbranschen

Företaget har många duktiga unga medarbetare och Dennis lyfter fördelarna att anställa unga maskinförare som inte kört fast i gamla tankar och sätt att arbeta. Det är lättare att få dessa medarbetare att förstå företagets strategier och villkor. Men det handlar om att hitta en balans och naturligtvis behövs det även ett antal erfarna förare som kan dela med sig av sina erfarenheter.

Ser ljust på framtiden 

Dennis är optimistisk inför framtiden och ser möjligheter att utveckla sitt företag och bygga det starkt för att klara investeringar i en bransch som har höga kostnader för maskiner och redskap. Kontakten med bankens rådgivning är därför väldigt viktig och Dennis lyfter fram Sparbanken Nords företagsrådgivare i Älvsbyn, Daniel Bergman.

Företagarna Älvsbyn och Bill Nilsson tackar Dennis för besöket. Det är verkligen inspirerande att möte ytterligare en av många yngre företagare i vår kommun.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna