headphones newspaper video-player

Allt tog slut över en natt när coronakrisen slog till

Thomas Gislerud driver företaget Gislerud Carpets i Västerås. Så här har hans företag drabbats av coronakrisen.
Publicerad 8 apr 2020
Thomas Gislerud driver företaget Gislerud Carpets i Västerås.

Thomas Byström, Företagarnas regionchef i Stockholms län och Mälardalen har träffat Thomas Gislerud som driver Gislerud Carpets i Västerås för att höra hur läget är just nu.

Kan du berätta om din verksamhet?

− Jag har ett företag som heter Gislerud Carpets. Jag håller på med eventmattor med leveranser i Norge och Sverige till eventkunder som monterbyggare, eventbyråer med flera. Just nu är det tunga tider eftersom allt tog slut över natten för några veckor sedan. Alla evenemang som våra kunder hade blev inställda. Det enda vi fick frågan om var att returnera produkter.

Det här var ju ett år som du såg fram emot lite extra av en positiv anledning. Vad var det?

− I år firar vi 15-årsjubileum och hade tänkt att fira. Men det har vi nu lagt på framtiden. Nu hoppas vi att vi har råd att hålla ut lite.

Hur har detta påverkat dig, hur ser intäktsflödet ut?

− Det är för oss som för alla andra i vår bransch, det kom över en natt som en chock och allt är avbokat. Vi har ingen business whatsoever. Vi har fått en offertförfrågan i augusti och blev jätteglada.

Vi vet att det finns många familjeföretag i Sverige och du är en av dem. Vilka är det som livnär sig på ditt företag?

− Det är jag, min fru och en anställd. Sedan tar vi in extra personal vid behov, men de har också det svårt nu eftersom det inte finns något att erbjuda.

Hur har regeringens krispaket påverkat dig?

− Vi har fått möjlighet att korttidspermittera oss och det är vi glada för. Vi ska utnyttja möjligheten att betala lägre arbetsgivaravgift. Tyvärr har vi inte fått fastighetsägaren att gå med på någon hyresreducering. Det finns många saker som inte är så enkla som de låter.

Du har funnits i 15 år. Hur länge kommer ditt bolag att överleva om ingenting mer händer än det vi ser idag?

− Vi har dragit ner på alla kostnader som vi kan, stoppat pensionssparande – allt! Vi kanske kan klara oss till augusti-september, men sedan får vi nog kasta in handduken om det inte händer någonting innan dess.

Om du fick be om ytterligare stöd från regeringen, kommuner eller andra. Vad skulle du känna att du behöver för en chans att överleva och kanske fira ett 16-årsjubileum?

− Det är de fasta kostnaderna som är de svåra givetvis. Vi har väldigt många produkter bundna i lager och det är en utmaning. Hyra och avgifter är svåra att betala utan inkomster och också löner, skatt, arbetsgivaravgifter. Hade man kunnat ta bort det under en period hade det varit fantastiskt.

Hur ser du på möjligheter att skjuta upp kostnader och ta lån för att överleva?

− Det känns inte som ett roligt alternativ att komma ur den här krisen med några miljoner i skulder. Det är inte det någon vill och det är heller inte alla som har möjlighet att få banklån. Med det kanske är den sista utvägen istället för konkurs.

Vi vet att företagare och entreprenörer är kreativa och hittar nya lösningar. Du berättade att du imorse kom på en ny affärsidé som kanske skulle kunna hjälpa dig litegrann. Vad är det?

− Vi skulle kunna börja göra sådana mattor som visar var man ska stå i kö, ”Stanna här” eller någonting sådant. Vi har sådana lösningar inhouse i och med att vi redan gör logomattor. Det ska vi göra en test på och lägga ut i sociala medier. Vi har redan en app som går att ladda ner till mobilen där man kan rulla ut mattan i realtid.

Se hela intervjun i filmen ovan.

 

Hur har ditt företag drabbats av coronakrisen?

 

Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor