För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Företagarna glömdes bort

Publicerad 11 nov 2016
Storregioner kanske vore bra för vården, men det lokala näringslivet skulle drabbas hårt. Det skriver Fredrik Annell Berger och tolv andra representanter för Företagarna. Historiskt har diskussionen om att dela upp Sverige i storregioner varit på tal ett flertal gånger, och har av olika anledningar inte blivit verklighet. Nu var det dags igen.
Att landstingen runt om i Sverige har det tufft ekonomiskt och även administrativt har vi full förståelse för, men att de i arbetet med att se över landets regioner helt glömmer bort företagarperspektivet är enormt oroande.

Hur kommer företagare runt om i landet påverkas av de nya storregionernas gränsdragningar? Vilken konsekvensanalys är gjord? Vi anser att den utredning Barbro Holmberg lett primärt har utgått från samhällsutvecklingen för att effektivisera och stärka sjuk- och hälsovård, och helt missat den faktor som idag skapar jobb och tillväxt, nämligen små och medelstora företag. Förslaget saknar diskussion kring, och underlag för, vilka konsekvenser regionförändringen får för det lokala och regionala näringslivet. Detta känns mycket märkligt och oroande, och är något som kan komma att få stora konsekvenser för näringslivet i hela landet. Att i ett så stort arbete glömma bort de som skapar tillväxt och betalar för den välfärd som vi alla tar för given, företagarna, känns mer än märkligt. Utan oss har vi inga gemensamma medel att upprätthålla vår välfärd hur stora eller små regioner vi än har.

Företagarna Mälardalen representerar cirka 3200 företagare. Vår utgångspunkt är att fler ska få möjlighet att förverkliga sina idéer och driva företag som anställer fler människor. Därför är det av yttersta vikt att ge alla företag, oavsett storlek, goda förutsättningar. 99 procent av samtliga bolag i privata sektorn i Sverige är små företag med färre än 50 anställda. Statistik över jobbtillväxten under åren 1990-2013 visar också att fyra av fem jobb har skapats i just dessa små företag. Samtidigt har de stora företagen inte alls haft liknande utveckling under samma period.

Den offentliga sektorns utveckling avseende sysselsättningssiffrorna följer snarare en nedåtgående trend under samma tid. Mycket av förutsättningarna för regional utveckling av ekonomi och tillväxt avgörs alltså på lokal och regional nivå, och är därmed avhängig av hur väl förutsättningarna anpassas för att främja de mindre företagen. Utgångspunkten i indelningskommitténs delbetänkande gällande det svenska näringslivet är vikten av stora multinationella företag, men kommittén nämner inte med ett ord de mindre och växande företagens betydelse för den lokala/regionala tillväxten och tar heller inte hänsyn till den potentiella innovationskraft som existerar i dessa företag.
Det är oroväckande att förslaget bygger på underlag som inte kartlagt eller tagit hänsyn till småföretagen som en nödvändig beståndsdel för regional tillväxt. De kommer med säkerhet att påverkas av regionförändringen. Vi ser idag större arbetsmarknadsregioner genom att människor arbetar och företag verkar i betydligt större geografiska områden än tidigare. Små och ägarledda företag gör självfallet gränslösa affärer oavsett om det är en kommun-, läns- eller nationsgräns som passeras, men de har samtidigt ofta en stor lojalitet och ett djupt ansvarstagande med aktivt beslutsfattande som ofta främjar den bygd de verkar i.
Även kollektivtrafik, transporter, kompetensutveckling och andra välfärdstjänster spelar stor roll för lokalt och regionalt näringsliv, och utan vetskap kring de små företagens förutsättningar haltar analysen kring hur regional indelning påverkar den regionala tillväxten. Därför anser vi att en konsekvensanalys för hela näringslivet måste komplettera utredningen för att få en korrekt och tillförlitlig helhetsbild av regionindelningens långsiktiga följder innan beslut kan tas i frågan. För Sveriges, företagens och välfärdens skull.
"Att i ett så stort arbete glömma bort de som skapar tillväxt och betalar för den välfärd som vi alla tar för given, företagarna, känns mer än märkligt."

De nya storregionerna kommer att påverka näringslivet negativt, menar Fredrik Annell Berger och tolv andra representanter för Företagarna.

 

Catarina Hagstrand - Ordförande Företagarna Nyköping-Oxelösund
Charlotte Wall - Ordförande Företagarna Heby
Christine Blomqvist-Gyllby - Ordförande Företagarna Strängnäs-Mariefred
Fredrik Annell Berger - Ordförande Företagarna Uppsala
Håkan Freijd - Ordförande Företagarna Hallstahammar-Surahammar
Kent Persson - Ordförande Företagarna Norra Västmanland
Leif Bergqvist - Ordförande Företagarna Arboga
Mathias Axelsson - Ordförande Företagarna Köping
Mattias Forss - Ordförande Företagarna Katrineholm-Flen-Vingåker
Per Vannesjö - Ordförande Företagarna Mälardalen
Pär Åkerberg - Ordförande Företagarna Trosa-Gnesta
Sören Silèn - Ordförande Företagarna Enköping
Tiina Magnusson - Ordförande Företagarna Västerås


Läs artikeln på UNT här...

Fler nyheter från Företagarna