För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Glasklara finalister har hittat balansen mellan tradition och ny teknik

Publicerad 16 sep 2022
Kulturfönster i Lenhovda är den lilla fabriken med det stora kunnandet, här ger man det det där lilla extra till sina kunder. Företaget startade 2010, och affärsidén var då som nu att tillverka fönster i gammal stil, med riktig kärnfura, vackra smala profiler och kittade spröjs, precis som man gjorde förr.
Lars-Gunnar, Per-Anders och Charlotta Fransson. Årets Företagare Kronbergs län. Foto:Kulturfönster i Lenhovda

Lars-Gunnar, Per-Anders och Charlotta Fransson äger och driver Kulturfönster i Lenhovda. Den 20: juni mottog de utmärkelsen Årets Företagare Kronobergs län och representerar därmed regionen vid Sverigefinalen av Årets Företagare den 15:e oktober i Stockholms Stadshus. Vi passade på att ställa några frågor till finalisterna!

-Stort grattis till finalistplatsen! Vad var det som fick er att bli företagare?

-Tack, det känns jätteroligt att få representera Kronoberg!

-Vi hade pratat ganska länge om att göra något tillsammans, och sedan dök det till slut upp en möjlighet som vi tog. Det som lockade var framför allt att ta tillvara våra kunskaper och idéer och få driva upp något från grunden och forma det som vi ville.

-Vad är det ni gör på Kulturfönster i Lenhovda som gör att ni sticker ut i jämförelse med andra branschkollegor?

-Vi tillverkar våra fönster på både traditionsenligt och modernt sätt. Vi har ett modernt fönstercenter där vi tar vara på den tekniska och digitala utvecklingen samtidigt som vi kombinerar det med rent hantverk hos skickliga medarbetare längre fram i processen.

OM_OSS_Kulturfonster.jpg

Med sina kulturfönster vill Årets Företagare bidra till att  återskapa trationell stil i äldre byggnader.  Foto: Kulturfönster i Lenhovda.

-Vad tror ni är det främst skälet till att det gått så bra?  

 -När vi startade hade vi en vision: att tillverka högkvalitativa fönster och fönsterdörrar i gammal stil utan att tumma på materialval eller prisnivå. När vi sedan bestämde oss för att investera i vårt fönstercenter och organisera flödet i fabriken på ett bättre sätt kunde vi öka takten på produktionen, korta ledtiderna och öka omsättningen.

-Vad i ert företagande gör er mest stolta?

- Att vi vuxit med bibehållen lönsamhet och att vi vågade satsa tidigt på ny teknik som visade sig bli en mycket lyckad investering.  Vi har tagit ett gammalt klassiskt fönster och vidareutvecklat det med respekt för både byggnadsvården och moderna krav.

-Vilka är era styrkor som företagare?

Vi är tre personer som kompletterar varandra. Vi har varierande kunskaper, egenskaper, styrkor och svagheter. Ingen av oss kunde gjort detta själva, men tillsammans är vi starka och drivna inom respektive område.

-Kan ni dela med er av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

- Var beredd på att det krävs hårt arbete och mycket slit för att nå framgång.  Var inte rädd för att be om råd och ta emot hjälp och stöd när man behöver. Gör en plan och hålla dig till den men tänk i 5-årscykler. Utvärdera planen och verksamheten och gör förändringar som krävs i tid.

-Stort tack för att ni delar med er av era erfarenheter och stort lycka till i finalen av Årets Företagare Sverige!

 

Fler nyheter från Företagarna