headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare

Solo och småföretagardagen i Västervik blev succé!

För första gången arrangerade vi Solo och småföretagardagen, dagen då ditt företagande stod i fokus. Vi lyfte blicken från det dagliga arbetet och blickade framåt.

Hur förhåller man sig egentligen till den korta tid man har till sitt förfogande?

Många soloföretagare värderar frihetskänslan som kommer med att vara egenföretagare väldigt högt. Men i den andra vågskålen ligger ofta stressen över att man inte vet hur mycket jobb man kommer att ha de närmaste månaderna eller veckorna. Så hur gör man då för att kunna njuta till fullo av att ha den där friheten, som kommer med att driva eget? Kan alla lära sig att planera in lediga stunder och kanske även att tacka nej till jobb, för att komma närmare den där balansen i livet?

Som solo och småföretagare är det kanske extra viktigt att lära sig att ta makten över sin tid. Michael Alphov, som driver företagen Effektiva Metoder Norden AB & Institutet för chefsutveckling, ledde oss genom dagen. Michael har många års erfarenhet som föreläsare och arbetar dagligen med att hjälpa personer, grupper och företag att frigöra tid och energi genom effektiva arbetsmetoder.

Michael varvar sin inspirerande föreläsning med individuellt arbete och grupparbeten. Vi fick nya insikter och verktyg som vi redan när vi gick utanför dörren i slutet på dagen är användbara. En stor behållning av dagen var att få input av andra deltagare kring sitt  företagande och hur vi kan nå våra mål.

Läs gärna mer om Michael Alphov här: www.michaelalphov.se

Under dagen gick vi igenom fem moduler och gjorde praktiska övningar.

#1 MÅL

Riktning, man måste ha en ambition att vara på väg någonstans. Varför skall jag göra vissa saker, tappar jag varför slösar man med tid och lust.

Resultatmål

Prestationsmål

Processmål

Effektmål

#2 PRIORITERINGAR

Viktigt kontra bråttom.

” Det som är bråttom är sällan viktigt och det som är viktigt är sällan bråttom!!! ”, kolla gärna Eisenhower, Matrix här står allt om detta. https://www.eisenhower.me/eisenhower-matrix/

#3 PLANERA

Du ska använda din tid baserat på din verklighet.

Se till att du får kontroll på vad du gör. Vi arbetade med en plan för dagen som är indelad i fyra olika fält. Vi gick noga igenom hur mycket tid våra olika arbetsuppgifter tog i anspråk.

 

Eget planerat arbete

  • Produktutveckling
  • Förberedelser

 

Möten/Utbildning/Konferens

  • Bokade fysiska/digitala

 

Oförutsett/oplanerat

  • Saker som händer utan planering, internet lägger av, sjuk personal, VAB, papper till skrivaren tog slut
  • Det kan också vara att en affär man inte räknat med som går i lås som man måste agera på fort.
  • Andra tidstjuvar

Återkommande rutiner

  • e-post
  • pauser
  • administration

Bevingat ord: ”Du kan inte styra över när telefonen ringer, men du kan styra över när du svarar.” Summan av kardemumman, se till att ha järnkoll på tiden och fundera på hur du skall lägga upp din drömvecka. 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap