För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lägre förväntningar hos småföretagen i Kronobergs län

Publicerad 11 jun 2019
Konjunkturläget i Kronobergs län är fortsatt positivt men den har försvagats sedan förra året. Dock upplever åtta av tio företag i länet att de har goda möjligheter att växa. Det är de starkaste siffrorna i landet. Det visar årets Småföretagsbarometer, som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.
. Figur över sammanlagd konjunkturindikator; sysselsättning, orderingång och omsättning (nettotal) i Kronobergs län och riket 1995-2019

I årets mätning vände konjunkturindikatorn (se förklaring nedan) i Kronobergs län nedåt men ligger med ett nettotal på 68 ändå över riksgenomsnittet som är 61. Inför de kommande tolv månaderna tror man på en ytterligare försvagning till nettotalet 64. Det som påverkar resultatet är att tillväxttakten i sysselsättningen har gått ner, 16 procent svarade att de anställt fler medan 12 procent har minskat personalstyrkan. Även ökningen i orderingången har gått ner men trots det har 46 procent haft en ökad orderingång. Över hälften, 57 procent, av de som tackat nej till order har gjort det på grund av att de har mer att göra än de hinner med och var femte (19 procent) tackar nej på grund av arbetskraftsbrist.

- I årets barometer ser vi att prognosen från förra året blev en sanning, redan förra året var konjunkturen het och temperaturen har höjts ytterligare. Konjunkturläget har stärkts och företagen är mer positiva än riket i stort. Kronoberg visar fortsatt positiva trender i viktiga parametrar som lönsamhet och omsättning. Orosmolnet är att mer än hälften av företagen har tackat nej till order, det är inte bra, största anledningen till det är brist på kompetens, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Kronoberg.

Hela åtta av tio företagare i länet ser goda möjligheter att växa

Nästan fyra av tio företag (39 procent) uppger att svårigheterna att hitta medarbetare med rätt kompetens är största hindret för att kunna växa. Även upplevelsen av politisk oförutsägbarhet hindrar dem. Trots detta uppvisade nästan hälften (48 procent) av länets företag en ökad lönsamhet under det senaste året och så många som åtta av tio ser goda möjligheter att på sikt expandera sin verksamhet. Det är den starkaste siffran i hela landet. 

- Det är glädjande att hela åttio procent av Kronobergs företagare ser sina expansionsmöjligheter som goda och ligger därmed i topp bland rikets resultat. Den positiva bilden stämmer överens med det vi ser med högt tryck i affären och marknaden och vi ser fram emot att vara en del av fler spännande investeringar framåt, säger Niclas Rimsby, kontorschef Swedbank Växjö.

För mer information:                                          

Niclas Rimsby, kontorschef Swedbank Växjö, tel.nr. 0702-66 05 80   

Frida Boklund, regionchef Företagarna Kronoberg, tel: 076 886 82 99

 Fakta
Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985 och är Sveriges största och äldsta undersökning om småföretagarnas uppfattning och förväntningar om konjunkturen. Undersökningen omfattar cirka 4 000 företag inom det privata näringslivet med 1-49 anställda. Storleken på urvalet och antalet respondenter gör att vi kan analysera utvecklingen både på bransch – och länsnivå. Intervjuerna har gjorts i samarbete med Novus. Småföretagsbarometern publiceras en gång om året.

_______________________________________________________________________________________________________________
I Småföretagsbarometern redovisas nettotal där svaren räknas om till procentandelar. Skillnaden mellan procentandelen positiva svar och procentandelen negativa svar benämns nettotal. Nettotalet visar hur snabbt tillväxten förändras, snarare än en absolut nivå. För att få småföretagens konjunkturindikator adderas nettotalen för sysselsättning, orderingång och omsättning. Summan av dessa nettotal bildar alltså en konjunkturindikator.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna