För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Malin Söderström tar över ledningen för Företagarna i Torsås

Publicerad 26 apr 2024
Malin Söderström, 48, är egenföretagare. Nu är hon också ordförande för Företagarna i Torsås. ”Min man tycker att jag pratar om företagande hela tiden. Och det gör jag kanske också.”
Malin söderström, ordförande i Företagarna Torsås 2024 Foto: Sofia Hedman

Malin Söderström utbildade sig inom turism och sociologi i London och bodde och arbetade sedan sammanlagt 18 år i USA och London. För ungefär sju år sedan flyttade hon ”hem” till Torsås igen och startade sitt företag Lyckescriptum, och jobbar nu främst med översättning. Malin säger att hon brinner för företagsamhet och ser fram emot att hjälpa företagarkollegor att utveckla sina verksamheter och blivande företagare att följa sin dröm.

– Jag gillar att Företagarna är en förening som inte bara är lokal. Att vi finns i hela Sverige och att vi till och med är remissinstans för regeringen. Det var en stor orsak till att jag gick med i Företagarna. Medlemmarna har en mängd olika förmåner också, allt ifrån rabatt på drivmedel, hotell till datorer och företagsbil. Men stödet man kan få är minst lika viktigt.

Som ensamföretagare är Malin med i föreningens lokala mikroförertagar-avdelning för företag med 1-3 anställda.

– Det är jätteviktigt. Man sitter ju ensam hela dagarna. Vi i mikroföretagarna träffas en gång i månaden, nätverkar och ger varandra tips.

De senaste åren har Malin Söderström varit kassör i Företagarna Torsås. När hon fick frågan om hon kunde ta över ordförandeposten efter Lena Ovesson, sa hon ja.

– Jag tänkte att jag kan prova. Jag har en bra styrelse bakom mig, och det är en bra organisation.

Som ny ordförande får hon kasta sig in en hel del olika verksamheter. Företagsfesten, som kommunen arrangerar tillsammans med Företagarna och torsås företagscentrum (TFC) står för dörren, men innan dess är det dags för företagsgrukost vid solcellsparken i Norra tång den 2 maj. Det ska bli lunchträff för att presentera styrelsen och i slutet av maj går resan till Gävle för att vara med på Företagarnas kongress.

– Det blir förstås en hel del. Det är ideellt arbete, men det är intressant och roligt också. Min man tycker att jag pratar om företag hela tiden. Och det gör jag kanske också.

Företagarna har tagit fram en faktasamling kring företagsamheten i Torsås. Att kommunen har 1000 företag är något av en myt, konstaterar Malin Söderström. Mer rätt är 532 företagare (fast några företagare driver flera företag).

Något som Malin tycker är extra intressant är att 96 miljoner kronor av den kommunala skatten (som i kommunen var totalt 312 miljoner kronor 2022) kommer från anställda i kommunens småföretag och att nästan hälften av jobben i kommunen finns i i småföretagen. Räknar man in de privata företagen är 75 procent av jobben inom privatägda företag.

Ändå har Torsås kommun klart fler anställda inom kommunen jämfört med snittkommunen i Sverige.

Malin Söderström tycker att kommunen gör fel när man tar in mer och mer verksamheter inom kommunens ramar i stället för att handla upp tjänster som städning och snickeriarbeten.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna