För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rekrytera era framtida kollegor genom PRAO!

Publicerad 11 maj 2023
Många företag har svårt med kompetensförsörjning. I skolan jobbar vi med att lära elever om nya yrkesområden, men vi behöver er hjälp! PRAO är ett bra sätt för er att visa upp vilka olika yrken som finns på era arbetsplatser. På så sätt kan ni locka elever till era branscher!

Syftet med PRAO är att eleverna ska upptäcka vilka yrkesområden de är intresserade av. Förhoppningen är att deras vyer ska vidgas - kanske kan en tjej välja byggprogrammet på gymnasiet om hon får en bra upplevelse under PRAO:n, eller kanske kan vi få en kille att välja vård- och omsorgsprogrammet. På så sätt kan det bidra till en breddad rekrytering i framtiden.

I Oskarshamn har eleverna PRAO under fem dagar under vårterminen i åk 8 och fem dagar under höstterminen i åk 9. De kan vara på samma plats fem dagar, eller på flera olika platser. Känner ni att ni kan ta emot en elev en eller två dagar? Hör av er till oss så löser vi de andra dagarna på någon annan plats! Det viktigaste är att eleverna får se er arbetsplats!

Ett sätt att lägga upp en PRAO är att låta eleverna testa olika arbetsområden hos er. Kanske kan de vara en dag i produktion, en dag med ingenjör och en dag med HR? Det skulle i så fall vara en riktigt lärorik PRAO!

Det finns ingen generell 18-årsgräns för att ta emot PRAO-elever. Däremot får eleverna inte utföra riskfyllda arbetsuppgifter. Därför får ni fylla i en digital riskbedömning innan PRAO:n.

Vi använder Samverka.nu för att administrera PRAO. Om ni är intresserade av att ta emot PRAO-elever kan ni registrera er där. Ni kommer då innan PRAO:n få en digital förfrågan om att ta emot PRAO-elever. Den kan ni tacka ja eller nej till. Tackar ni ja kan vi boka in elever på PRAO hos er. Ni kommer sedan få mejl från Samverka med en länk till en sida där ni hittar kontaktuppgifter till eleven och där ni efter PRAO:n kan gå in och meddela om eleven varit närvarande under praktiken. Det är också därigenom ni får en länk till riskbedömningen.

Höstens PRAO-perioder kommer vara v.42-43, 45-46 och 47-48 (två veckor/skola). Verkar det intressant? Hör av er till någon av oss eller registrera er i Samverka.nu så hittar vi ett upplägg som passar er!

Med vänlig hälsning

Studie- och yrkesvägledarna på grundskolorna i Oskarshamn

Emelie Söderström; emelie.soderstrom@oskarshamn.se, 0491-88463

Mikael Claesson Roback, mikael.claesson-roback@oskarshamn.se, 0491-764463

Linn Engelholm, linn.engelholm@oskarshamn.se, 0491-88374 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna