podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debattartikel: Tårta eller företagsdöd?

Publicerad 28 apr 2023
När vi på Företagarna släpper rapporten Välfärdsskaparna brukar vi bjuda på tårtor där vi låter varje tårta symbolisera hur stor del av skattepengarna som kommer från olika samhällssektorer. Bitarna äts med god aptit, men liksom våra tårtkalas tas ofta skattepengarna från Sveriges småföretag för givet.

I goda tider kan det kanske ursäktas, men här och nu behöver Sverige ett gott företagsklimat och politiker som förstår situationen företagen befinner sig i.

I Kalmar län bidrar småföretagen och deras anställda med 15 procent i skatteintäkter till länets kommuner. Jobben som skapas i småföretag genererar inte bara lön till anställda utan ger också avkastning till allmänheten via den kommunala inkomstskatten. Skatteintäkter som bland annat används till att bygga och underhålla allt från gator, vägar och parker, till idrottsanläggningar, skolor och biblioteket.

Det finns i dag gott om politiskt beslutade hinder som hämmar företagarnas jobb- och välfärdsskapande. Företagarfientliga lagar, skatter och byråkrati kan sätta käppar i hjulet på de mest orimliga sätt eftersom politiker inte satt sig in i vilka konsekvenser deras beslut får.

”Låt dem äta tårta” sa kanske eller kanske inte Marie Antoinette. Vem vet längre? Vad vi vet är att kommunernas egna små Marie Antoinettes tar småföretagens tårtbitar för givet, utan att ge tillbaka i form av rätt förutsättningar för företagens fortsatta växande. Företagen behöver förutsägbara villkor som underlättar och stödjer incitamenten för företagande. Bara genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa, och det behövs om kommunerna vill att det ska finnas några tårtbitar kvar för kommunerna att njuta av.

Frida Boklund, regionchef Företagarna Kalmar län

 

Fler nyheter från Företagarna