podcast news play företagaren I media förmån faq

Smålandslunch i Kalmar

Onsdagen den 4 maj träffades vi i Kalmar på säsongens andra Smålandslunch. Vi pratade erfarenheter från pandemin. Vilka trender kan vi se i kölvattnet och vad tror vi att företagen kommer att behöva ställa om för att fortsatt bli konkurrenskraftiga.
Publicerad 5 maj 2022

Frida Boklund, regionchef Företagarna presenterade Småföretagsbarometern delrapport.

Sammanfattning av undersökningen:

  • 8 av 10 företag uppger att kostnadsökningarna är skadliga
  • Allt fler företag skär i sina kostnader
  • Det blir allt svårare för företagen att behålla lönsamheten
  • 7 av 10 företag planerar prishöjningar

Drivmedelspriserna sticker ut.

Därutöver kan vi konstatera att vissa kostnader sticker ut särskilt. De svenska drivmedelspriserna är bland de högsta i världen och innebär att de svenska företagens konkurrenskraft försämras relativt konkurrenterna. Förutom energiskatterna har reduktionsplikten drivit upp de svenska drivmedelspriserna kraftigt.

Här krävs långsiktiga lösningar. Även om regeringen föreslagit åtgärder i vårändringsbudgeten i form av lägre skatt kommer de svenska drivmedelspriserna vara fortsatt höga. En ökad förutsägbarhet om elpriset och mindre regionala skillnader kräver omfattande investeringar i svensk energiproduktion och en ökad kapacitetsöverföring av el från norra till södra Sverige.

Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.