För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Smålandslunch i Kalmar

Publicerad 5 maj 2022
Onsdagen den 4 maj träffades vi i Kalmar på säsongens andra Smålandslunch. Vi pratade erfarenheter från pandemin. Vilka trender kan vi se i kölvattnet och vad tror vi att företagen kommer att behöva ställa om för att fortsatt bli konkurrenskraftiga.

Frida Boklund, regionchef Företagarna presenterade Småföretagsbarometern delrapport.

Sammanfattning av undersökningen:

  • 8 av 10 företag uppger att kostnadsökningarna är skadliga
  • Allt fler företag skär i sina kostnader
  • Det blir allt svårare för företagen att behålla lönsamheten
  • 7 av 10 företag planerar prishöjningar

Drivmedelspriserna sticker ut.

Därutöver kan vi konstatera att vissa kostnader sticker ut särskilt. De svenska drivmedelspriserna är bland de högsta i världen och innebär att de svenska företagens konkurrenskraft försämras relativt konkurrenterna. Förutom energiskatterna har reduktionsplikten drivit upp de svenska drivmedelspriserna kraftigt.

Här krävs långsiktiga lösningar. Även om regeringen föreslagit åtgärder i vårändringsbudgeten i form av lägre skatt kommer de svenska drivmedelspriserna vara fortsatt höga. En ökad förutsägbarhet om elpriset och mindre regionala skillnader kräver omfattande investeringar i svensk energiproduktion och en ökad kapacitetsöverföring av el från norra till södra Sverige.

Fler nyheter från Företagarna