podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare Kalmar drivs av nyfikenhet och viljan att alltid bli bättre

Publicerad 13 jun 2022
I oktober varje år delas det prestigefyllda priset Årets Företagare Sverige ut. Vinnaren har tagit sig först till vinsten i sin kommun och vidare till regionsfinalen för att till sist koras till Årets Företagare i Sverige. Vi har pratat med Årets Företagare Kalmar.
Johanna Elmqvist, Årets Företagare Kalmar

Med målsättningen att komma närmare kakaons ursprung startade Johanna Elmqvist 2011 Johannas Choklad med tillverkning i Kalmar saluhall. Här inleddes skapandet av chokladprodukter med hög kvalitet och bra råvaror som bas. Sedan 2011 har Johannas Choklad utvecklats och idag har man i sina nya lokaler på Kaggensgatan 1 i Kalmar både butik & café, chokladprovningar, kurser och webbshop.

-Hej Johanna och stort grattis till utmärkelsen Årets Företagare Kalmar! Vad var det som fick dig att bli företagare?

-Tack, det känns fantastiskt roligt. Jag har vuxit upp i en familj med egenföretagare som följer sina drömmar och mål så för mig var det självklart, när jag bestämt målriktning att också starta eget.

- Vad är det ni gör på ditt företag som gör att ni sticker ut i jämförelse med andra branschkollegor?

-Vi har en lång och gedigen kunskap inom branschen och ett driv att hela tiden förbättra och fördjupa våra kunskaper och följer alltid vår egen väg som bär till våra mål.

-Vad tror du är det främsta skälet att ni lyckats så bra? 

-Det är nog vår nyfikenhet och viljan att alltid bli bättre. Jag är en kreativ person som brinner för att se min affärsidé förverkligas och tillsammans med mitt team vill jag ta oss an nya utmaningar.  Jag har en inre drivkraft och vill alltid blicka framåt för nya möjligheter.

-Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

-Jag är stolt över att jag och min man lyckats förmedla den innerliga kärleken vi har till det vi gör.

-Vi är med och förändrar kakaoindustrin och arbetar för att barnarbete och modern slavhandel ska försvinna ur vår bransch.

-Jag är också stolt över att vi kan se hur våra kunder gör aktiva bra val när de handlar hos oss och att de börjar ifrågasätta massproduktion.

-Vilka mål är de viktigaste i ditt företagande om du tittar fem år framåt?

- Mitt främsta mål är att vi ska vara helt självförsörjande på egenproducerad choklad. Jag vill ha en nära kontakt med de kakaobönder vi samarbetar med. Det gör att vi till hundra procent vet att alla får betalt och därmed kan fortsätta odla och att inget barnarbete förekommer.

-För oss är det viktigt att kakaobönderna kan utveckla sitt företagande och på så sätt kunna förse oss med ännu bättre kakaobönor. Detta leder till en hållbar framtid inom vår bransch.

-Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

-Ja absolut! Fortsätt vara nyfiken, känn lust och passion till det du gör och våga testa!

-Stort tack för pratstunden Johanna och lycka till på er fortsatta företagarresa! 

Fler nyheter från Företagarna