För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

God Jul & Gott Nytt År!

Publicerad 22 dec 2022
En julhälsning till alla medlemmar i Kalmar län.

Bästa Företagsmedlem,

Det kan tyckas att elände aldrig tar slut, men det gör det. Den senaste tiden har kantats av smällar mot såväl privatekonomin som företagandet. Många har kavlat upp ärmarna i förhoppning om att skapa någon typ av ljusglimt. Det har inte undgått oss på Företagarna Kalmar län att faktorer så som skenande drivmedelspriser, höga elkostnader och en allmän inflation påverkar våra medlemmar negativt.

Kan det vara så att det är en lågkonjunktur, som är den terapi som Sverige faktiskt behöver? Lågkonjunktur är en förutsättning för att inflationen inte ska öka när produktionen ökar. I det läge vi befinner oss i nu med ett inflationsutfall för KPIF i oktober på 9,3 procent är det nödvändigt för svensk ekonomi att gå i genom en lågkonjunktur för att få bukt med en inflation som är många gånger högre än Riksbankens inflationsmål.

Varför skulle det kunna vara bra med en lågkonjunktur? Vi som jobbar på regionkontoren vet att lösningen finns hos er. Vi vet att ni kommer att ställa er dessa frågor. Vad producerar vi och hur gör vi det på bästa sätt? Vad efterfrågar konsumenter i en normal räntemiljö? Och kanske allra viktigast, hur finansierar vi köp och investeringar när räntan inte längre ligger nära noll och tillgångspriser inte bara stiger. Det kommer i sin tur att innebära att ni ser till att era företag rustas för framtiden. Det betyder också att marknaden tar kommandot över vilka företag som skall överleva och det är viktigt. För de senaste beskeden känns som att man från politiskt håll spelar ryskroulett med företags överlevnad.

Därför kommer vårt största jobb framöver vara att säkerställa att marknaden och inte politiken får avgöra vilka företag som finns i morgon, det är helt avgörande för hur livskraftigt vårt näringsliv ska vara. Det är ett naturligt förlopp som inte behöver vara av ondo så länge som våra folkvalda ser till att leverera ett vitalt företagsklimat som gör att nya företag kan startas där gamla gått i graven. Då kan faktiskt en lågkonjunktur vara precis den terapin som landet behöver.

Avslutningsvis vill vi tacka er för alla givande samtal vi har haft med er medlemmar det senaste halvåret. Aldrig någonsin har vi pratat med så många av er på kort tid personligen. Tänk vad värdefullt det är ni ringer och uttalar er, i detta fall har kontakten nästan uteslutande handlat om problematiken kring ökade kostnader kopplade till energi. Detta mina vänner, har varit ovärderligt för oss i möten med politiker.

Så med dessa ord önskar vi er en God Jul och Gott Nytt År!

Frida Boklund, Robert Wallin, Liselotte Arvidsson och Annie Andersson 

Fler nyheter från Företagarna