För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regional kickoff för Företagarna i Västervik

Publicerad 21 nov 2023
Två härliga dagar med utbildning och nätverkande med regionens kollegor.

Vi var på Best Western som ligger väldigt fint till. Visste du att som medlem har du 20% rabatt på alla Best Western i Sverige och 19% i resten av världen?

Vi fick först lyssna till nya VDn Benjamin Dousa, som berättade sin historia och vad han brinner för gällande Företagarnas arbete. Uppvuxen med en ensamstående mamma som drivit städföretag så var var inblicken i företagandet naturlig. Det som lockade med Företagarna var att få arbeta med människor av kött och blod. Han har stor erfarenhet av att jobba med påverkansarbete i politiken.

Han upplever att ofta är kontakten mellan företagare och politiker god, men att man på tjänstepersonnivå kan det finns stora utvecklingmöjligheter. Han nämner vikten av att använda goda exempel på hur man får till förändring. Ett exempel han nämner är Järfälla som hade långa tider för att få serveringstillstånd. Genom att använda nya modeller kunde handläggningstiden kortas från 5-6 månader till 5-6 dagar!

Politiker har ofta handlingsplan och utrymme för frågor inom säkerhet, men han oroas över hur lite det pratas om hur skattekronor skapas. Vem bryr sig om företagande och tillväxt. Bomber syns direkt, men låg tillväxt ger stora effekter över tid och här ligger Sverige långt efter sina grannländer.

Benjamin vill förädla och fortsätta det goda arbete som Företagarna haft i flera år. Engagemang i föreningen ökar i en växande organisation och han vill även stärka det politiska arbetet.

Sverige sticker ut i kostnader att anställa.

Ekonomi ska drivas parallellt med andra frågor. Hur förenklar vi att skapa fler skattekronor? Han nämner Schweiz som har 50% lägre skatt, men får dubbelt så mycket skatteintäkter. För höga skatter ger mindre skattekronor till välfärd. En sjuksköterska i Schweiz tjänar som en svensk läkare.

Vi fick ett mycket fint intryck av Benjamin. En samlad, jordnära och trevlig VD som vi hoppas kommer trivas och göra skillnad i Företagarna.

Vi fick även grotta ner oss i hur regelkrångel kan sätta käppar i hjulet och vårat viktiga arbete med att minska regelbördan av Erik Östman som är skattepolitisk expert på Företagarna med en bakgrund inom Politik, som tjänsteman på Skatteverket och affärsjurist.

Caroline Antonsson på Marknadsavdelningen pratade kommunikation och konkurrensanalys. Företagarna som organisation växer och det är vi glada över. Vi fick även höra aktuell statistik kring konkurser, satsningar och en analys kring våra medlemmar.

Pernilla Norlin, som är samhällspolitisk chef med 16 experter under sig på Företagarna till medlemmars förfogande jobbar mycket med inlägg, debattartiklar och arbetar ständigt för att lyfta företagsrelaterade frågor med politiker och journalister på uppdrag av medlemmars verklighet.

Just nu är det kollektivavtal, upphandlingsfrågor och försämring inom sjuklöneansvaret som är högaktuellt. Försämringar som kommer gällande arbetsgivaravgifter.

Framgångar som gjorts är satsningar inom yrkesskolor där politiker lyssnat och här har vi fått fram en 15% ökning. Framöver så är ett stort arbete med att se till att relevanta parter har en dialog med Företagarna.

På kvällen åt vi gott på Björn Ulvaeus restaurang där vi även fick vara med på vinprovning med hans svärson. För de som hellre ville prova Gokart eller Warmbadhus så fanns den möjligheten med.

Dag 2 jobbade vi i arbetsgrupper kring medlemsvård och lokalt föreningsarbete och här hade vi stort utbyte av att jobba tillsammans med Företagarna Habo och Gun Lennartsson & Christer Widahl.

Vi ser fram mot gott samarbete framöver.  Allra närmaste samarbetet blir den träff vi ordnar i Mullsjö i Januari där vi pratar upphandling lokalt. Hur ökar vi upphandling till lokala småföretagare bl.a.  Datum kommer senare.

Sammantaget matnyttiga dagar i mycket gott sällskap.

Det inspirerar oss i Mullsjö i vårat arbete i föreningen för att skapa ett bättre företagsklimat i samarbete med oss företagare, politiker och tjänstemän m.m.

Ett stort tack till Frida Boklund och Robert Wallin som bjöd in till detta arrangemang av region GÖS -  Gotland, Östergötland och Småland, där vi ligger under Jönköpings läns avdelning.

Vid pennan/ Maria Johanskog som åkte på detta tillsammans med Leif Johanskog.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna