podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hallå där Årets Företagare Jönköping!

I oktober varje år delas det prestigefyllda priset Årets Företagare. Vinnaren har tagit sig först till vinsten i sin kommun och vidare till regionsfinalen för att till sist koras till Årets Företagare i Sverige.
Publicerad 26 apr 2022
Företagarna Jönköpings finalist Mats Nyberg ägare av Nybergs Bil AB

Vi har pratat med Företagarna Jönköpings finalist Mats Nyberg ägare av Nybergs Bil AB, ett privatägt bilföretag i andra generationen med ca 150 anställda i Jönköping och Nässjö.

-Vad var det som fick dig att bli företagare?

- Nybergs Bil AB startades 1975 av min far Claes Nyberg. Vi flyttade till Jönköping från Stockholm där jag är föddes 1960. Jag brukar säga att jag har fått bilintresset i modersmjölken. Tidigt i livet lärde jag mig att arbeta, jag sommarjobbade i bageri, städade och målade ett gammalt skyddsrum, putsade bilar och sålde bilar på lördagarna under skoltiden. Pengarna jag tjänat gick till en ny moped som jag länge drömt om. Efter 3 år som gymnasieekonom, militärtjänst och ett år i USA som utbytesstudent så började jag som säljare på Volvo i Nacka. Där fick jag jobba med försäljning, biluthyrning och företagsförsäljning.

-Redan som 25 åring fick jag axla jobbet som försäljningschef personbilar i min fars företag Nybergs Bil.  Som 30 åring blev jag marknadschef för både Lastvagnar och personvagnar och som 34-åring gick jag in som VD i bolaget. 

-År 2000 genomförde vi en generationsväxling och jag köpte bolaget av min far. Det var ett viktigt steg i mitt företagande. Jag och mina anställda kämpade i fem år för att betala köpeskillingen. Att ha ett team av medarbetare som jobbar mot ett gemensamt mål är nyckeln till framgång!

-Vad är det ni gör på ditt företag som gör att ni sticker ut i jämförelse med andra branschkollegor?

-Vi har i snart 47 år jobbat med att utveckla bolaget i en traditionsbunden bransch. Nytänkande, investeringar, god lönsamhet och upplevelser i världsklass är en del av vår framgång. ETTA är vårt ledord i bolaget som står för Engagemang, Tillit, Tillsammans och Ansvar. Detta jobbar alla anställda efter. Dessutom bra symbolik då vi vill vara bäst i det vi gör!

-Vad är det främsta skälet till din framgång?

-Jag har haft modet att delegera arbetet och gett stort ansvar till personalen. Vid 50 års ålder vågade jag ta steget efter 25 år varav 17 år som vd att anställa en extern vd. Det har verkligen gett ny och viktig energi i bolaget!

-Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

-Vi har varit Volvo och Renaulthandelns mest lönsamma bolag 2019 och 2021. En tydlig målbild som jag, styrelsen och min ekonomichef satte upp när jag blev ägare. Jag har också vågat ta steget från att involvera mig i den dagliga operativa verksamheten. Det har gett mig mycket tid till affärsutveckling, privata engagemang såsom Tappra Barn och att jobba med att utveckla mina fastigheter till något unikt. Hockeylaget HV71 ligger mig varmt om hjärtat och där har mitt bolag bidragit till en bättre upplevelse i arenan.

-Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

-Ja! Ge personalen stort eget ansvar och lyssna till nya idéer. Var ute i verksamheten och visa ditt engagemang. Anställ rätt ledningspersonal och se till att ha en stark, jobbig och engagerad styrelse mixad av externa män och kvinnor.

Stort tack för pratstunden Mats och stort lycka till i regionsfinalen av Årets Företagare Jönköping! 

Fler nyheter från Företagarna