För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stor skillnad på kommunernas service till företagen

Publicerad 22 feb 2021
Skillnaden på kommunernas service till företagen är stor i Jönköpings län. Det visar Näringslivets Regelnämnd NNR:s stora granskning av regeltillämpningen i kommunerna. August Liljeqvist, rapportförfattare NNR, går igenom resultaten.

NNR har granskat regeltillämpningen inom fem områden som företagen ofta möter i sin vardag. Det handlar om livsmedelskontroll, serveringstillstånd, bygglov, miljöfarlig verksamhet och villkor för nyetablering.

— Skillnaderna är svårmotiverade och det finns anledning för kommunerna att titta på hur avgifter och handläggningstider kan skilja sig så mycket mellan olika kommuner. Det är ingen naturlag som säger att det behöver vara så utan det är snarast en fråga om prioriteringar och effektivitet, säger August Liljeqvist, sakkunnig på NNR.

Regionchef Anna Gillek, Svenskt Näringsliv instämmer.

— Det borde inte spela någon roll var i länet man bedriver sitt företag. Vill kommuner vara en attraktiv plats för företagen bör man se över sin regeltillämpning, säger Anna Gillek.

Nedan kan du se presentationerna ur undersökningen med tillhörande inledning och avslutande reflektioner.

Inledning: https://vimeo.com/510817008

Servering: https://vimeo.com/510817547

Bygglov: https://vimeo.com/510818401

Livsmedel: https://vimeo.com/510820364

Miljöfarlig verksamhet: https://vimeo.com/510821071

Villkor för nyetablering: https://vimeo.com/510821710

Avslutande reflektioner: https://vimeo.com/510822412

Fler nyheter från Företagarna