För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Generationsväxling eller ägarskifte i ditt företag – så funkar det!”

Publicerad 3 feb 2020
Den 30 januari träffades ett 50 tal företagare i Jönköpings län för att resonera kring ägar- och generationsväxlingar.

Näringslivet står inför en stor generationsväxling och ett stort antal ägarskiften under kommande år. Seminariet ”Generationsväxling eller ägarskifte i ditt företag – så funkar det!” samlade de företagare som funderar på, eller vill börja planera för, ägarskifte och generationsväxling samt till de som är intresserad av att köpa företag.

Där genomförde vi Företagarna, LRF och Svenskt Näringsliv en halvdag med tema generationsväxling och ägarskifte som tog oss från tanke till handling.

Vi lyssnade på  Anders Ydstedt - entreprenör, rådgivare, författare och uppskattad föredragshållare som har lång erfarenhet av ägar- och generationsskiften. Anders berättade om både den mentala och praktiska processen och vikten av att planera ett ägar- eller generationsskifte i god tid. Han gjorde det genom att lyfta 9+ punkter.

  1. Förbered, det är aldrig för tidigt att börja resonera om nästa generation eller nästa ägare!
  2. Trimma företaget, plocka bort verksamheter som inte hör hemma i bolaget, kill your darlings!
  3. Barnen? Vill de ta över, vill du att de skall ta över? Ta upp diskussionen smaka på olika lösningar.
  4. Var finns köparen? Det kan ta tid, men det finns en köpare till allt därute.
  5. Skattefrågor, kartlägg vad som kommer att bli bäst skattemässigt för dig.
  6. Affärsråd, anlita experter!
  7. Vad är företaget värt? Se till att du får en korrekt värdering, bra att veta vad vi pratar om och att man förlikar sig med det värdet.
  8. Vem är den bästa rådgivaren? Ut och träffa andra företagare, det är personer i samma situation som kan vara det bästa bollplanket. Det är där man kan prata om känslorna i att fatta beslut som kommer att påverka resten av livet.
  9. Vad händer med mig? Glöm inte att ha en plan för ditt liv. Det kommer inte att vara roligt att åka till Spanien och spela golf för alltid. Bli mentor, hitta en mening och dela med dig av din kunskap.

För att ge lite riktiga känslor till Anders föredrag berättade Eva Grune om sin resa med familjens företag och till det företag som hon nu är verksam i.

Fler nyheter från Företagarna