headphones newspaper video-player

”Krisen är här nu och näringslivet behöver hjälp nu”

Stort fokus på Corona under Värnamo Näringslivs frukostmöte.
Publicerad 3 apr 2020

”Krisen är här nu och näringslivet behöver hjälp nu”

Värnamo Näringsliv bjöd in företagare till ett digitalt frukostmöte under fredagen, där de fick chans att ställa frågor och få svar från experter. Vi på Svenskt Näringsliv fanns på plats tillsammans med bland annat Frida Boklund från Företagarna för att bidra med svar angående den rådande situationen.

Flera frågor trillade in i chatten, som fick fungera som ett alternativ till att ställa frågorna öga mot öga. Många företagare hade funderingar kring korttidspermission, hur kommunen valt att agera gentemot det lokala näringslivet och huruvida det skulle vara möjligt att erbjuda utbildning till sin personal som nu går hemma. Utöver Svenskt Näringsliv och Företagarna fanns representanter från kommunen - kommundirektör Ulf Svensson och kommunstyrelsens ordförande Hans Göran Johansson.

Under mötet diskuterades flera olika frågor, men i stora drag handlade det om kommunens agerande gentemot näringslivets framtid i kommunen. Ulf Svensson och Hans Göran Johansson berättade att kommunen samlat ihop en krisgrupp som bland annat fokuserar på krispaketet som kommer att erbjudas, men också vad kommunen och näringslivet kan göra för att alla anställda som blivit permitterade inte ska sitta hemma och vara helt sysslolösa. Dessutom berättade de om hur de arbetar för att göra det enklare för lokala aktörer att lägga anbud på kommunens framtida upphandlingar.

En del företagare kom med förslaget att låta sina anställda ta vara på tiden och hinna genomföra utbildningar och kompetensutveckling när de ändå inte kan arbeta som vanligt. Men om det är möjligt att genomföra är i nuläget svårt att säga.

-                           Just nu är det svårt att svara på frågor om krispaketet och om det skulle gå att utbilda sin personal som går hemma. Vi väntar på svar för hur myndigheterna ska hantera reglerna om paketet, säger Anna Gillek från Svenskt Näringsliv.

En annan fråga som diskuterades flitigt var vad man gemensamt skulle göra för att hjälpa de lokala restaurangerna, som tillhör en av de branscherna som drabbats hårdast. Bland annat kom presentkort upp som ett förslag, som kan delas ut så att fler fortsätter att gå ut och köpa mat. Gemensamt uttrycktes en vädjan om att gynna det lokala näringslivet.

-                           Det är viktigt att vara lokalpatriotisk och handla från lokala företagare, säger Frida Boklund från Företagarna, som fortsatte med att tryckta på hur viktigt det är med näringslivet som bidrar med att det kommer in nya pengar till kommunen.

Runt om i kommunen ses just nu flera lokala initiativ, där både enstaka individer och företag bidrar med hjälp och support till dem som behöver det. Hemleverans av mat och lokal producering av handsprit och skyddsutrustning är bara några exempel på saker som företagare erbjuder för att hjälpa till.

Dessutom bad vi på Svenskt Näringsliv om en öppen dialog med företagarna. Dels för att få reda på vad företagsmedlemmarna behöver från oss, dels för att få tips på vilka lösningar som de tagit fram, som i sin tur kan skickas vidare till andra i nöd.

Text: Maja Ottosson

Bild: Ulf Lorentzon

 

Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor