podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hallå där Årets Företagare Jämtland/Härjedalen

Publicerad 4 mar 2022
I oktober varje år delas det prestigefyllda priset Årets Företagare ut. Vinnaren har tagit sig först till vinsten i sin kommun och vidare till regionsfinalen för att till sist koras till Årets Företagare i Sverige. Vi har träffat Jämtland/Härjedalens finalist Marianne Kurtson.

Hej Marianne Kurtson, Årets Företagare Jämtland/Härjedalen, vem är du och hur började din företagarresa?

- Jag är företagare i andra generationen och är vd för åkeriföretaget Sandberg & Jonsson Åkeri AB, men det var inte alls planerat. Jag började som semestervikarie i trafikledningen under ett par somrar när jag gick i gymnasiet. När jag gick ut sista året fanns det fortfarande ett behov efter sommaren så jag blev kvar längre än planerat. På den vägen är det.

-Min pappa var inte så förtjust över det ifrån början. Han tyckte att jag skulle läsa vidare och sa ofta ”du som har huvud ska inte vara här”. Han tyckte nog inte just då att åkeribranschen var något att satsa på för en ung tjej. En akut händelse i bolaget ledde till att jag tog på mig ansvaret och fick sätta mig in i både ekonomi och lönehantering för över 100 personer i stort sett över en natt. Det kändes oerhört utmanande och var tufft just då, men det var ett effektivt sätt att lära sig på.  På den vägen har det fortsatt, min pappa ändrade uppfattning och lämnade tidigt över ansvaret för bolaget. Jag alltid tyckt att det har varit fantastiskt roligt och utvecklande och det tycker jag fortfarande efter så många år. 

Vad är det som gör att ni sticker ut som företagare i er bransch?

- Vi är kända för att hålla en hög kvalitet, med duktiga förare och trafiksäkra fordon. Vi har ett starkt varumärke, håller en hög servicegrad och är en pålitlig samarbetspartner. Det är ingen självklarhet utan något som ska förtjänas och som måste vårdas. Vi ska synas på ett positivt sätt både ute på vägen och hos kunden, det jobbar vi hårt med. Våra medarbetare är våra ambassadörer som träffar massor med kunder varje dag och som gör ett fantastiskt bra jobb.

Om du får ge tre råd till andra nya och gamla företagare?

-Håll koll på ekonomin, det ger handlingsfrihet.

-Lyssna på och ta råd av andra, man behöver inte kunna allt själv, jag kan lite om mycket och det har funkat hittills.

- Utrusta dig med ett gott tålamod och ett gott humör, för det krävs mycket arbete, det blir mycket roligare då. Ett bra motto är att; det ska vara kul att gå på jobbet!

Marianne tävlar vidare med sitt företag Sandberg & Jonsson Åkeri AB i Sverige i finalen av Årets Företagare Sverige. Finalen går av stapeln den 14:e oktober på Stockholms Stadshus, missa inte det!

Fler nyheter från Företagarna