För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hallå där, Yngve Kihlberg Biodlarmästare!

Publicerad 28 mar 2024
Hallå där säger vi till Yngve Kihlberg, biodlarmästare och ordförande i biodlingsföretagarna.

Yngve var en av de som var närvarande vid gesäll- och mästarbrevsmiddagen som hölls på Svarta Örnshuset här i Halmstad för bara en vecka sedan. Efter omfattande och välgjort arbete var han där för att motta sitt mästarbrev.

Yngve är i grunden växtodlingsagronom och har arbetat inom lantbruket i drygt 20 år. Dock bestämde han sig för 14 år sedan att säga upp sig från sin dåvarande anställning och statade eget företag med biodling.
  -Idén om att bli biodlare började efter att jag hade läst en kurs, tambiets roll i lantbruket, och efter det tänkte jag att någon gång i framtiden ska jag arbeta med biodling.
Och nu är han här, biodlarmästare och ägare av Utmarkens bigårdar i Halmstad.

Yngve har lite drygt 250 bisamhällen och håller på med honungsproduktion och pollineringsuppdrag inom lantbruk. Pollineringsuppdrag innebär att han säljer tjänsten pollinering till fröodlare som behöver insekter i fältet.
Biodlingen är väldigt viktig för växtodlingen och det är något man märker att Yngve brinner för och har mycket goda kunskaper inom.

image1 (1).jpeg

Först förra året blev regelverket klart och Yngve är först i Halland!
År 2011 var Yngve klar med sin yrkeshögskoleutbildning och tog då också sitt gesällbrev. Det var dock först förra året som regelverket för mästarutbildning för biodlingsyrket blev klart, innan dess har det inte funnits något regelverk . Efter att det blev klart är det med Yngve numera 3st biodlare som har ett mästarbrev i Sverige inom biodlingsyrket. Yngve är dock den första i Halland att få ett mästarbrev inom biodlingsyrket.
  -Att få ett mästarbrev som biodlare är unikt, det blir också en kvalitetsstämpel, man kan visa sina kunder och sin omgivning att man har en genuin och riktig utbildning i det jag gör, att det inte endast är en hobbyverksamhet.

Framöver kommer vi att fortsätta se Yngve driva Utmarkens bigårdar, samt ta hand om en mycket viktig del i vårt samhälle.

 

Bli medlem i Företagarna!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna