podcast news play företagaren I media förmån

Halländska stjärnentreprenören: “Saknas kvinnliga förebilder i branschen”

Victoria Ekman jobbar i dag som VD för det framgångsrika familjeföretaget CE Produkter AB som verkat sedan 1939. Hon har skinn på näsan och räds inte utmaningar men upplever att en viktig detalj fattas inom industribranschen - kvinnorna.
Publicerad 8 mar 2021
CE Produkter blev Årets Företagare i Halland 2019

Det var inte en självklarhet för Victoria Ekman att jobba i familjeföretaget som gått i arv i hela fyra generationer. Efter studenten ville hon stå på egna ben och tog sig hela vägen till New York. En dag kom hon åter till hemstaden och fick då en förfrågan om att sköta företagets fakturering under en treveckors period.

- Mina föräldrar skulle på semester och bad om hjälp. Det slutade med att jag kavlade upp ärmarna och gjorde en hel del förändringar i företaget och sedan dess har jag varit kvar, berättar hon.

Kom in med ny energi i företaget

Vid tidpunkten då Victoria Ekman började jobba var företagets ekonomi något svajig men det lyckades hon vända på med både stora som små medel:

- Jag kom in med ny energi i bolaget. Visst var jag något ung och naiv men jag fick verksamheten att ställa om vilket ledde till att det sakta blev bättre. 

Jämställd uppväxt

Victoria är uppvuxen i en familj som inte gjort någon skillnad på henne och hennes bror. Det har banat för att hon inte sett några hinder i de utmaningar hon antagit under sin karriär.

- Det är nog därför jag vågar ta risker. Det är inte alltid populärt men jag säger vad jag tycker och tänker och jag är inte heller rädd för att ta plats, förklarar Ekman.

Saknar kvinnliga förebilder

Stjärnentreprenören berättar att hon tycker att det saknas kvinnliga förebilder, inte minst inom industribranschen som hon själv verkar i.

- Det behövs fler kvinnor här. Jag vet att kvinnor är visionärer men utan att helt generalisera så är kvinnor ofta rationella vilket kanske kan leda till att de backar, säger hon reflekterande och tillägger:

- Jag vill se att fler riskkapital går till kvinnliga entreprenörer, just för att de kan!

Chockades

Victoria är en affärskvinna ända in i fingerspetsarna. Hon trodde länge att det var en myt att företagande kvinnor skulle ha det svårt att bli tagna på allvar - tills dagen kom då hon själv fick erfara det:

- Jag, min exman, lillebror och en manlig konsult åkte på ett studiebesök till ett annat bolag. Varje gång jag ställde frågor till den manliga VD:n så svarade han, men riktade inte svaren till mig utan till alla de andra i rummet. Det kom som en chock för mig, berättar företagaren. 

Vill inspirera kvinnliga entreprenörer

Avslutsningsvis vill Victoria Ekman inspirera och peppa andra kvinnor att ta tillvara på möjligheterna som faktiskt uppstått under pandemin:

- Det här kan vara den stora chansen. Våga starta eller köp upp ett företag och se förändringspotentialen. Hur kan du förändra på mikro och makronivå? Jag lyckades vända bolaget under en kris och det kan andra också göra. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.