För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagsbesök på ABC Karossen i Mönsterås

Publicerad 28 jun 2024
Det senaste företagsbesöket gick denna gång till ABC Karossen i Mönsterås, där vi möjlighet att ta del av och få en inblick i deras imponerande verksamhet och deras omfattande produktion av specialanpassade skåpfordon.

På besöket träffade vi först och främst företagets VD Kenth Rydhage (även ordförande i Företagarna Mönsterås) men även hans bror Michael med samma efternamn, som tillsammans driver företaget med starkt engagemang och innovativt tänkande.

Företagets Bakgrund och Utveckling

ABC Karossen har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1979, när Kenths och Michaels far tillsammans med två andra grundade företaget ABC vagnen som var tillverkningen av husvagnar. Med tiden har företaget utvecklats och specialiserat sig på att tillverka skåp till skåpbilar. Idag är de en etablerad leverantör för stora varumärken som till exempel Mercedes, Ford, Fiat Renault, VW med flera vilket är ett bevis på deras höga kvalitet och pålitlighet.

Produktionen från Grunden till Färdig Produkt

Vår rundtur började med en titt på tillverkningen av skåpens bottnar, där aluminiumramar sätts ihop för att skapa en stabil grund för att kunna bygga upp skåpen på som till stor del består av högkvalitativa laminerade paneler av cellplast, vilket ger skåpen deras robusta men ändå lätta struktur.

Vi fortsatte sedan till limningsavdelningen, där laminat limmades på cellplasten med hjälp av en vakuumprocess. Detta tillvägagångsätt garanterar en stark och hållbar konstruktion som klarar de påfrestningar som skåpbilar utsätts för i daglig användning. Det måste tilläggas att man även köpte in färdiglaminerat material i standardstorlekar för att kunna snabba på processen men även ur ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart perspektiv.

I slutmonteringen kunde vi observera hur alla delar sätts ihop till färdiga skåp, anpassade efter kundens specifika behov. Här installeras allt från baklyftar och dörrar till elektriska system och specialanpassade fästen. Det var imponerande att se hur alla skåp skräddarsys för att möta olika krav och användningsområden.

Mötet med Personal och Organisationens Struktur

Under besöket hade vi också möjlighet att träffa flera av de anställda och se hur de bidrar till företagets framgång. Michael och bror till Kenth, som ansvarar för produktionen, visade oss hur dagliga genomgångar säkerställer att alla är medvetna om vad som behöver göras och eventuella problem som uppstått. Då varje fordon får en påbyggnad kräver det även att alla fordon besiktigas innan de går ut på vägen. Detta har ABC Karossen löst genom ett nära samarbete med en besiktningsman från Opus Besiktning från Kalmar, som kommer till dem varje vecka för att besiktiga färdiga fordon, vilket sparar både tid och är mer hållbart än att köra Bilar mellan Kalmar och Mönsterås hela tiden.

Hållbarhet och Lokalt Fokus

ABC Karossen strävar efter att använda material som är lokalt producerade i första hand från Sverige, i andra hand från Norden och i tredje hand från Europa. Detta fokus på hållbarhet och lokal produktion är en del av deras filosofi att skapa högkvalitativa produkter med minsta möjliga miljöpåverkan.

Stolthet och Framtidsvisioner

Kenth visade som alla företagare en glöd, engagemang men även en stor stolthet över det arv hans far lämnat efter sig och det företag de byggt upp. ABC Karossen fortsätter att växa och utvecklas, och det var tydligt att deras framgång bygger på en kombination av tradition, innovation och starka värderingar.

Fler nyheter från Företagarna