För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna rasar mot uteblivet besked om elstöd

Publicerad 27 dec 2022
På torsdagen berättade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att regeringen är tillbaka på ruta ett vad gäller elstödet till företagen. Frida Boklund, regionchef på Företagarna på Gotland, är djupt kritisk och befarar konkurser.
- Det är helt galet. Först kör man en stor presskonferens med Elisabeth Svantesson (M) om hur illa konjunkturen ser ut de närmaste tre åren för att sen toppa det hela med ett ickebefintligt besked, säger Frida Boklund.
Innan valet lovade regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna att elstödet skulle betalas ut den 1 november. Högkostnadsskyddet skulle tillfälligt stödja hushållen och företagen mot de skyhöga elpriserna. Men så har det alltså inte blivit. Sen hette det att stödet till företagen skulle få pengar i slutet av februari. Så blir det inte heller.
- Det enda jag satt och väntade på under presskonferensen var ett datum. När? Men det kom inte.
Orsaken till att elstödet inte kan betalas ut är enligt regeringen att det strider mot EU-kommissionens regler. Kritiken från oppositionen är massiv och på Företagarna tycker man att regeringen då borde vidta andra åtgärder.

- Man hade ju ändå kunnat vara lite innovativ när man vet hur tufft det är. För det har gått fram. Men då kan man göra många andra saker för att få företagen att överleva medan man ritar om ritningen för hur elstödet ska se ut.
Frida Boklund fortsätter: - Man hade kunnat säga att "vi sänker arbetsgivaravgifterna och vi sänker de här skatterna för att ni ska överleva". Men det kom ingenting. Det var ett antiklimax och det enda ickebeskedet innebär är extra osäkerhet, otydlighet och frustration ute i företagen. Man undrar om man ska betala sin elräkning för december eller om man ska gå i putten direkt, säger hon.
Vad är det värsta?

- Det är likviditeten i företagen som är problemet just nu. Fina företag som inte kommer kunna betala sina räkningar och har x antal anställda som står för skatteintäkter. Man måste se till att de överlever och göra någonting snabbt. För företagen drivs här och nu och inte om ett halvår. Det är nu man behöver sätta in hjälpen på en gång. Det lyckades man göra under pandemin och alltså borde man kunna göra det nu med.
- Det här är bekymmersamt för de gotländska företagen. Speciellt de som är industrier och energikrävande. Jag tror att en del företag kommer överväga hur många människor de kan behålla i arbete, gå ner i produktionen under en period, och i värsta fall kanske vi ser konkurser, säger Frida Boklund.

Frida Boklund är regionchef på Företagarna. Hon säger att hjälpen behövs här och nu.

Fler nyheter från Företagarna