podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möte med Svenska Kraftnät och Energimyndigheten

Publicerad 19 okt 2022
Måndagen den 17 oktober var Företagarna inbjudna till ett möte med Lotta Medelius-Bredhe, Generaldirektör Svenska Kraftnät, och Robert Andrén, Generaldirektör Energimyndigheten.

På plats var även övriga näringslivsorganisationer. Till mötet hade vi sammanställt en presentation baserad på en enkät som vi gemensamt skickat ut till våra medlemmar.

Företagarna konstaterar och framförde att läget är kritiskt och att läget kan snabbt förändras.

Något glädjande har förbrukningen av el minskat enligt Energimyndigheten och det minskar risken för att manuell frånkoppling måste tas till i vinter.

En fråga som vi måste vara än mer tydliga i när vi träffar myndigheter är vad som händer om elen stängs av. Det verkar som berörda myndigheter inte tror att företagen kommer drabbas av att strömmen stängs av. Jag hör att företag har back up som kickar in, senast igår att "de har väl dieselaggregat som körs igång?" och att företagen ofta drabbas av elavbrott.

Myndigheterna var också tydliga med att problematiken med ojämn tillgång och högt pris på el kommer att vara en verklighet nästa vinter också, kanske till och med ännu värre.

 

Vi har nu en energiminister och ni kan vara lugna för att vi kommer att redogöra för problematiken.

Fler nyheter från Företagarna