För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny rapport: Så många skattekronor bidrar Gotlands småföretag med till välfärden

Publicerad 13 apr 2021
Företagarna har tagit fram unika rapporter under namnet Välfärdsskaparna som visar hur mycket småföretagen och deras anställda bidrar med i skatteintäkter till den kommunala välfärden på Gotland.

Rapporten visar att Gotland är länet i landet där den största andelen av de kommunala skatteintäkterna kan kopplas till småföretagen. På Gotland finns det nästan 9900 småföretag som tillsammans med sina anställda står för 32 procent av de kommunala skatteintäkterna.

– Varje gotländsk skattekrona måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och vår rapport visar tydligt att småföretagen står för en stor del av notan, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Gotland.

I rena pengar är det hela 1,25 miljarder kronor som går från småföretagen till den kommunala välfärden – skattepengar som bland annat används för att bygga och underhålla gator, vägar och parker samt idrottsanläggningar, skolor och bibliotek.

Statistiken bygger på offentliga data från Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen som sammanställts av Företagarna.

– Vår förhoppning är att alla kommunpolitiker läser rapporten och tar till sig av underlaget som en grund för ett beslutsfattande som underlättar jobbskapande och bidrar till ökat tillväxt, säger Frida Boklund.

Varifrån kommer Gotlands kommunala skatteintäkter?

Småföretagen: 32 procent

Storföretagen: 11 procent

Offentlig sektor 29 procent

Pensionärer: 18 procent

Övriga organisationer: 4 procent

Annat: 6 procent

Ta del av samtliga kommunrapporter.

Fler nyheter från Företagarna