podcast news play företagaren I media förmån

Ny rapport: Så många skattekronor bidrar Gotlands småföretag med till välfärden

Företagarna har tagit fram unika rapporter under namnet Välfärdsskaparna som visar hur mycket småföretagen och deras anställda bidrar med i skatteintäkter till den kommunala välfärden på Gotland.
Publicerad 13 apr 2021

Rapporten visar att Gotland är länet i landet där den största andelen av de kommunala skatteintäkterna kan kopplas till småföretagen. På Gotland finns det nästan 9900 småföretag som tillsammans med sina anställda står för 32 procent av de kommunala skatteintäkterna.

– Varje gotländsk skattekrona måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och vår rapport visar tydligt att småföretagen står för en stor del av notan, säger Frida Boklund, regionchef Företagarna Gotland.

I rena pengar är det hela 1,25 miljarder kronor som går från småföretagen till den kommunala välfärden – skattepengar som bland annat används för att bygga och underhålla gator, vägar och parker samt idrottsanläggningar, skolor och bibliotek.

Statistiken bygger på offentliga data från Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen som sammanställts av Företagarna.

– Vår förhoppning är att alla kommunpolitiker läser rapporten och tar till sig av underlaget som en grund för ett beslutsfattande som underlättar jobbskapande och bidrar till ökat tillväxt, säger Frida Boklund.

Varifrån kommer Gotlands kommunala skatteintäkter?

Småföretagen: 32 procent

Storföretagen: 11 procent

Offentlig sektor 29 procent

Pensionärer: 18 procent

Övriga organisationer: 4 procent

Annat: 6 procent

Ta del av samtliga kommunrapporter.

Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.