För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagarbarometern 2018: Gotland kan bli ännu större!

Publicerad 11 jun 2018
Konjunkturen på Gotland har mattats av något och ligger strax under riksgenomsnittet. Men trots en del svårigheter att hitta rätt arbetskraft tror en tredjedel av företagarna på en ökad lönsamhet det kommande året. Det visar årets Småföretagsbarometer, som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna. Om vi tillsammans kan lösa utmaningen med att attrahera, rekrytera och utveckla kompetens till öns företag kommer vi att kunna bli ännu större.

När utvecklingen inom sysselsättning, orderingång och omsättning hos Gotlands småföretag vägs samman ser vi att småföretagskonjunkturen backat i länet. Sex av tio företag som tackar nej till en order gör det för att de inte hinner med mer – de saknar medarbetare. Dock ökade för andra året i rad sysselsättningen bland småföretagen på Gotland och är högre än riket som helhet som ligger kvar på samma nivå.  

- Bilden i Småföretagarbarometern att sysselsättningsgraden är väldigt stark på Gotland bekräftas av den låga arbetslösheten vi har här. Som en effekt av detta är det dock en utmaning att rekrytera nya medarbetare. Samtidigt får vi många förfrågningar om finansiering och betalningslösningar vilket vi ser som ett tecken på att de gotländska företagen investerar och satsar för framtiden, säger Oskar Lindehejd, kontorschef Swedbank Gotland.

Företagarna Gotland tar krafttag för att göra Gotland större!

Efter en kraftig ökning för expansionsutsikterna förra året ser nu småföretagen på Gotland sämre möjligheter att växa än riksgenomsnittet. Svårigheterna att hitta lämplig arbetskraft är likt fjolåret det enskilt största tillväxthindret som Gotlands småföretag upplever. Var fjärde småföretagare uppger detta som största hindret.

Färre företag än i fjol, (32 % respektive 43 %) har tackat nej till en order men det är fler som gör det på grund av att de inte hinner med men även här spelar problemen att hitta rätt arbetskraft in.

-Gotland skulle kunna växa ännu snabbare om vi gemensamt arbetade för att växa öns alla bolag. Vi är många nätverk som arbetar för att göra Gotland bättre. Om den kraften riktas utåt fastlandet samt andra regioner kan vi tillföra kapital och nya kunder. Genom att lyfta blicken kan vi bli mer attraktiva för kunder och framtida medarbetare och därmed blir Gotland större. Eftersom vi under en lång tid sett kompetensförsörjningen som en utmaning både i våra mätningar och i övrigt är det nu extra viktigt att vi tillsammans, företagare och Region Gotland, ser till att lösa detta.Vi skapar jobben och regionen ser till att infrastruktur och andra viktiga samhällsfunktioner fungerar.

Tillsammans gör vi Gotland större! I augusti kommer vi bjuda in personer som vill kraftsamla för att Gotland växer, säger Nancy Yussef, ordförande Företagarna Gotland.

För mer information:                                          

Nancy Yussef, Ordförande Företagarna Gotland, 072-727 82 90

Läs hela Småföretagsbarometern för Gotlands län här!

Fakta

Småföretagsbarometern har genomförts sedan 1985 och är Sveriges största och äldsta undersökning om småföretagarnas uppfattning och förväntningar om konjunkturen. Undersökningen omfattar cirka

4 000 företag inom det privata näringslivet med 1-49 anställda. Storleken på urvalet och antalet respondenter gör att vi kan analysera utvecklingen både på bransch – och länsnivå. Intervjuerna har gjorts i samarbete med Novus.

Småföretagsbarometern publiceras en gång om året.

Fler nyheter från Företagarna