headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Slut på kontantbetalning på grund av rån

Butiken Söders Under i Gävle känner sig tvingad att sluta ta emot kontanter på grund av risken att utsättas för rån.

På natten till onsdagen lade underklädesbutiken Söders Under i Gävle ut ett inlägg på sin Facebooksida. Det var en lila bild med texten ”Kontantstopp! Tills vidare. Pga. alla rån!!!”.

Josefin Nordvall som äger butiken förklarade i inlägget att beslutet inte varit enkelt att fatta, men att tryggheten för henne och personalen i butiken är det viktigaste just nu.

Rån och oroligheter 

Beslutet började gälla på en gång och de kunder som kom till butiken på förmiddagen möttes av en lapp på dörren på svenska och engelska om att det är en kontantfri butik.

Josefin Nordvall.jpg

− Jag har alltid varit en varm förespråkare för att det är kunden som ska få välja betalmedel. Vi är väldigt digitala i Sverige, men det finns personer som bara använder kontanter. Jag ser det som en del av vår kundservice att alla ska kunna handla hos oss. Men det har varit otroligt mycket rån och oroligheter på sista tiden. Mitt över gatan har en butik fått fönstren krossade och varor stulna. En pizzeria en bit bort på gatan blev nyligen utsatt för pistolrån, för att nämna två händelser, säger Josefin Nordvall.

Beslutet om kontantstopp på Söders Under har blivit en nyhet i Gefle Dagblad, och SVT har skrivit om att en rånvåg drabbat Gävle. För Josefin Nordvall var onsdagen inte så mycket avkoppling utan fylld av samtal från journalister, politiker och andra som vill prata om situationen.

− Jag var orolig att beslutet att ta bort möjligheten att betala med kontanter utan förvarning skulle mötas av kritik, men jag har mötts av stor förståelse. Det är ju inte bara jag och min personal utan även kunderna som kan utsättas för fara om det kommer in en rånare i butiken. Nu skickar vi signalen via lappen på dörren att det inte finns kontanter, säger hon.

Hoppas kunna häva stoppet

Handeln upplever tuffa tider på grund av strukturomvandling med butikskedjor som går i konkurs eller är inne i rekonstruktion. Många småföretagare som Josefin Nordvall känner också av tuff konkurrens. Att i den situationen behöva göra inskränkningar i kundservicen på grund av risk för att utsättas för brott gör inte saken lättare.

− Det är otäckt. Jag blir förbannad att det ska behöva vara så här. Det är något som ligger i luften just nu. Personer som rånar butiker för några futtiga hundralappar. Jag hoppas att det lugnar ner sig och att vi kan ta bort vårt kontantstopp, säger Josefin Nordvall.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap