headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare
Annette ”Bojsan” Malmén, ordförande i Företagarna Malung-Lima-Sälen puffade för höstens dialogmöten och Sälenmässan i november.

Spännande diskussioner under höstens första dialogmöte i Malung

Säsongens första dialogmöte har hållits i Malung, 27 personer kom för att ta del av nyheter, samtal och skapa kontakter. Företagen går fortfarande bra men en lågkonjunktur är i antågande. – Vi märker att högkonjunkturen håller på att mattas av, säger Leif Nilsson från Företagarna. Någon lågkonjunktur har emellertid inte städföretaget Preventa i Sälen märkt av. De har svårt att få tag på personal och efterlyser folk som kan hålla i en mopp. – Vi har tömt hela Dalarna, vi söker personal i Torsby nu, säger Anette Lindroth från Preventa.

Säsongens första dialogmöte har hållits i Malung, 27 personer kom för att ta del av nyheter, samtal och skapa kontakter. Mötet öppnades av Annette ”Bojsan” Malmén, ordförande i Företagarna Malung-Lima-Sälen. Hon puffade för höstens tre dialogmöten och för Sälenmässan som hålls den 1-2 november.

Här samtalades det om järnvägar, elförsörjning och en skräpig återvinningsstation. Från vänster, Leif Nilsson, Ing-Marie Persson, Björn Sjögren, Kjell Jansson.

Runt de fyra borden som delades upp i hjärter, ruter, spader och klöver diskuterades det bland annat vindkraft, bristen på bostäder och arbetskraft och den nerlagda turistbyrån i Sälen. Företagen går fortfarande bra men en lågkonjunktur är i antågande.
– Vi märker att högkonjunkturen håller på att mattas av, säger Leif Nilsson från Företagarna.
Någon lågkonjunktur har emellertid inte städföretaget Preventa i Sälen märkt av. De har svårt att få tag på personal och efterlyser folk som kan hålla i en mopp.
– Vi har tömt hela Dalarna, vi söker personal i Torsby nu, säger Anette Lindroth från Preventa.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Unander (S) meddelade att det är fortsatt tuff ekonomi för kommunen. Han är emellertid hoppfull inför utjämningsförslaget från regeringen som skulle ge kommunen 15 miljoner per år om det går igenom.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Unander (S) fick tre minuter på sig att säga det viktigaste som hänt inom kommunen och det var inte lite.
Dollarstore som nyligen öppnade hade en superhelg. Deras försäljning under öppningshelgen var bland de högsta av alla butikskedjans öppningshelger. Lika bra ekonomi är det inte för kommunen.
– Det är fortsatt tufft ekonomiskt, vi hoppas att utjämningsförslaget som regeringen lagt går igenom, det skulle ge kommunen 15 miljoner per år, säger Hans Unander.
Han fortsätter:
– Regeringen har lovat att förstärka kommunerna med fem miljarder, det skulle bli cirka fem miljoner för oss.
Hans Unander kunde även meddela att en gård i Torgås sålts för fyra miljoner, de höga huspriserna i Sälen sprider sig söderut. Deltagarna fick även veta att bara två, tre personer kommer att finnas kvar i Malung när Jofama avvecklar sin verksamhet. Det finns emellertid redan nu intressenter som vill starta en ny verksamhet i Jofama-huset på Mobygärdet.

De planerade vindkraftbyggena i kommunen har knappast undgått någon. Hans Unander menade att oavsett vad man tycker om Wpd finns ett register där man kan anmäla sitt företag, då finns det möjligheter till jobb.

Fiskarhedens vd Olle Larsson är helnöjd med den nya järnvägen som gjort att besparingsskogarna fått ett högre värde tack vare att transportmöjligheterna blivit mer kostnadseffektiva

Olle Larsson från Fiskarheden Trävaru AB gladdes åt den lyckade återinvigningen av järnvägen till Malungsfors för snart två veckor sedan.
– Det gick över förväntan. Det kommer att rulla ett tåg i veckan med flis efter nyår. Om ett år blir det ett tåg om dagen, förklarar han.
Tack vare godstågens återkomst har besparingsskogarna fått ett högre värde. Då är det möjligt att transportera massaved härifrån eftersom transportmöjligheterna blivit kostnadseffektivare. Mindre roligt är att sågverksskolan i Fiskarheden tagit paus på grund av för få sökanden.

Christina Holback är ny kommunchef sedan fyra dagar. ”Min stora idol är Stina Nilsson, mitt hjärta klappar lite extra för skidor. Det känns bra att vara i en skidsportkommun”.

En som tillträtt sitt nya jobb som kommunchef är Christina Holback från Mora.
– Jag är inne på min fjärde arbetsdag som kommunchef. Min stora idol är Stina Nilsson, mitt hjärta klappar lite extra för skidor. Det känns bra att vara i en skidsportkommun.

Marie Tros-Henriksson längst till vänster i bild, berättade om Malungs IF:s 100-årsjubileum nästa år. Bredvid sig hade hon Annelie Bälter, Mikael Östling, Karin Ek Lissbol, Patrik Johansson och Hans Unander.

Vid hjärter-bordet satt Marie Tros-Henriksson, hon jobbar på Malungs IF:s kansli. Klubben fyller 100 år nästa år och Skinnarloppet 90 år. Det kommer att firas med ett flertal arrangemang under nästa år.

En långväga gäst var Mats Jacobsson, Almi som rest ända från Borlänge. Han gjorde reklam för olika kurser som Almi kommer att hålla i höst, bland annat om ledarskap i företag som utvecklas och växer.
Det blev en hel del smått och gott som deltagarna fick med sig till veckans sista arbetsdag. Nästa dialogmöte kommer att hållas på Sixtens Jernbergs muséum i Limedsforsen den 13 september.

Text & foto: Berit Djuse

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap