För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Succéartat möte i Sälen " Vi har en dialog som är outstanding"

Publicerad 10 apr 2019

Dialogmötena som pågått en tid har gjort mycket gott. De två mötesdagarna på Högfjällshotellet i Sälen som arrangerades av Företagarna Malung-Lima-Sälen och Malung-Sälens kommun den 4 till 5 april var ännu bättre. Det blev succé!

– Det har aldrig varit något möte som varit så här bra, vi har en dialog som är outstanding, vi har fått en enkelhet in i kommunen, säger Annette ”Bojsan” Malmén, ordförande i Företagarnas lokalavdelning.

Någon vidare kommunikation har det inte varit mellan företagen och Malung-Sälens kommun. Det har gått trögt, men så för två år sedan kom en vändning. När Hans Unander tillträdde som kommunalråd och Olle Emanuelsson anställdes som kommunchef blev det en början till en bättre dialog mellan företagen och kommunen.

jK4rS7ZSWhEq0HMYS0Aa9pU0FD6RhK1l_1554795520-580xauto.jpg

Kommunchef Olle Emanuelsson och kommunalrådet Hans Unander.

Förutom Företagarnas arbete med att få en bättre dialog med kommunen har kommunen i sin tur bildat en basgrupp där ett av målen och visionen är en förbättrad dialog. Företagarna, besparingsskogarna, gymnasiets elevråd och Malungshandlarna bjöds in för att tycka och tänka om vad som ska stå i visionen. Den 18 juni kommer kommunfullmäktige att besluta om visionen.

XspGOE35BZ717oJLrB94yGJheiwRlbNU_1554795341-autoxauto.jpg

Erik Herngren från Kairos future lämnade ingen oberörd.

Till de två mötesdagarna som kallades för ”Det går bra nu!” deltog så många som 85 personer. Det var företagare, politiker och kommunala tjänstemän. Mötet rivstartade med en föreläsning av Erik Herngren från Kairos Future i Stockholm. I ett snabbt tempo fick församlingen veta att framtiden kommer att bli ännu mera digital.

– Data kommer att bli det nya guldet i alla branscher, ge inte bort det, uppmanade Erik Herngren.

Han berättade att funktion inte räcker, mjukvara och charm är ett måste.

– Vem är charmansvarig i er kommun?

Någon sådan finns förstås inte, men kanske om tio år. Publiken fick många goda skratt och mycket nytt att tänka på.

RKquyURt5DyOaGpd4fXxoMmMq5JB0A4B_1554795679-230xauto.jpg

Anders Bjernulf, vd på Destination Sälenfjällen.

sbAXEj5nsCga3cbXMA05lnbESjUny6lW_1554795893-230xauto.jpg

Christina Holback, blivande kommunchef.

 

Efter föreläsningen och kaffepausen var det dags för samarbete. Deltagarna delades upp i tio grupper och diskuterade om det mesta som rör en kommun. Bland annat att företagen går på högvarv, kompetensbristen är dock smolket i glädjebägaren. Många företag vill anställa ett flertal personer men den arbetskraften finns inte. Frågan var hur vi får fler att flytta till kommunen. Anders Bjernulf, vd på Destination Sälenfjällen, hade ett förslag som uppskattades.

– Varför sätter inte kommunen upp en skylt, ”här har vi en av Sveriges bästa skola, den sjätte bästa skolan i landet”.

Ett annat förslag som fick många att dra på smilbanden kom från blivande kommunchefen, Christina Holback.

– Kan man attrahera kvinnor i fertil ålder kommer karlarna också.

tZQAa5jBIDaWbeb8XNzUHsyRu5AORPj9_1554797684-580xauto.jpg

En av grupperna som diskuterade förbättringar inom kommunen, Gunnar Matsson längst till höger.

Anders Claesson utsedd till årets företagare

FeMfWSwIuim5Nx6CKRfD0GQTFAb6Ahop_1554737844-580xauto.jpg

 

Anders Claesson som driver Dalaridå i Malung blev utsedd till årets företagare, motiveringen är:

Årets företagare är en driven företagare med många järn i elden. Företagaren sätter kunden i centrum och ger extremt god service. Han är engagerad, nyfiken och ser alltid möjligheter. Han har även ett starkt engagemang för det lokala samhällets utveckling och för Malungshandlarna.

En glatt överraskad pristagare berättade att Dalaridå gjorde sitt bästa år 2018.

– Det är ett bevis på att det går att bedriva handel i Malung. Vi har dubblat omsättningen sen vi började 2004. Det kändes jätteroligt, jag blev rörd, säger Anders Claesson som poängterar att hans personal även har en stor del i priset.

Mästarbrev till Jana

zAbXzGHZALCwN5SI71tha7C5X1QAI5aj_1554796038-580xauto.jpg

Under middagen fick floristen Anna-Lena ”Jana” Jansson på Centrumblommor i Malung ta emot Mästarbrevet från ordförande Annette ”Bojsan” Malmén.

Det är det högsta beviset på hennes yrkesskicklighet.

– Jag fick välja på att få mästarbrevet i Blå hallen i Stockholm, via brev i postlådan eller från den lokala föreningen, jag valde den lokala föreningen.

RXGHnCDEXXADcGE0rdl8uZR4fwo1TWBX_1554796509-580xauto.jpg

Hans Unander, kommunstyrelses ordförande (S).

Efter torsdagskvällens uppslupna middag i vinterträdgården var det på fredagsmorgonen dags att reflektera och återkoppla allt som stötts och blötts. Kommunstyrelsens ordförande Hans Unander kunde nöjt meddela att kommunen som tidigare visat minusresultat under många år gått fem miljoner plus.

– Vi har jättebra förutsättningar, vi är inte urfattiga men vi måste se till att driften bär sina egna kostnader, förklarar han.

zbZ3v6RohJKy0MNZB4qyKL4nfrhxTMdd_1554797302-230xauto.jpg

Ruben Einarsson från Dalarnas paraplyfabrik fick dygnets största applåd och skrattsalvor. Han tycker att invånarna behöver tala mer positivt om kommunen.

– Jag är på många mässor, jag talar om vilken fantastisk kommun jag bor i. Allihop tror att jag bor i paradiset!

BVzk9wNFjBdFFoHzh3AyB0u8j499flr5_1554797921-580xauto.jpg

Företagarnas regionchef, Eva Cooper och Annette "Bojsan" Malmén sätter deltagarna i arbete.

Sista punkten var ”hur vi får ett näringsliv i världsklass”. Eva Cooper, regionchef i Företagarna och Annette ”Bojsan” Malmén gav deltagarna uppgiften att reflektera och återkoppla. Massor av förslag kom, tavlan med förslag var fullproppad. De viktigaste punkterna att ta tag i var kompetens, skola/näring, mötesplatser, bostäder och en smidig dialog.

Fem grupper utsågs för att jobba med förslagen. Senast den 30 april ska grupperna ha sammankallat till ett möte för respektive grupp. Den sista punkten, en smidig dialog har redan blivit verklighet, men den kan bli ännu bättre. De flesta av deltagarna strödde rosor över mötet. Den stora vinsten var att träffas och skapa kontakter, att tala med varandra istället för om varandra.

– Det vi gjorde igår ikväll, vilken kontaktyta! Jag hade flera bra samtal, avslutar kommunchefen Olle Emanuelsson.

Text & foto: Berit Djuse/Fotonova

 

Fler nyheter från Företagarna