För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Här är diskussionerna om brott du inte vill missa

Publicerad 26 sep 2023
Vecka 40 är Företagarna Region Syds temavecka: Brott mot företag. Med hela sex event inplanerade bör det finnas möjlighet för de flesta att delta. Än är det inte för sent att anmäla sig.
Hur får man bukt på problemen med brott mot företag?

– Under de senaste åren har brottslighet tillåtits bli en naturlig del av vad det innebär att driva företag i Sverige. De brott som dagligen drabbar tusentals företagare, i form av inbrott, stölder, skadegörelse, hot och bedrägerier, har normaliserats. Det finns många förklaringar till varför Sverige hamnade i ett så destruktivt läge, men oavsett orsak kommer Företagarna aldrig acceptera att denna utveckling får fortsätta, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert inom brott mot företagare.

Temaveckan börjar tisdag den 3 oktober med en lunch i Bjuv där IT-säkerhet ska diskuteras. Patric Eklind från Addpro kommer dit för att bena ut hur man ska tänka som företagare och privatperson.

På onsdagen är det dags för regionens event, i Kristianstad. Med en panel bestående av minst sagt tunga namn i branschen går det att förutspå goda samtal. Deltagarna kommer få föra diskussioner tillsammans med: Richard Berggren, ordförande för Arbete och välfärdsnämnden och BRÅ Kristianstad kommun. Ola Melin, länsöverdirektör Länsstyrelsen Skåne. Frida Borgström, verksamhetsutvecklare av Trygghets akademin Länsförsäkringar. Caroline Sempert, poliskommissarie och chef på utredningssektionen Polisregion Syd. Thomas Johansson, bedrägerisektionen Polisregion Syd. Samt givetvis Pontus Lindström som även kommer presentera rapporten ”Brott mot företagare 2023”.

Företagarna Båstad-Bjäre tar vid på torsdagsmorgonen med en frukost. Under morgonen kommer Pontus Lindström, Sara Merbom (kommunpolis i Båstad), representanter från Båstad kommun och lokala försäkringsbolag. Tillsammans med deltagarna ska de bena ut läget i Skåne och Halland.

På fredagen arrangerar Företagarna Vellinge en frukost. Även dit kommer Pontus Lindström att ta sig. Dessutom ska kommunpolisen Maria Molin samt Vellinges trygghetschef Sanna Quirico Rosenqvist vara med och föra dialog.

Brotten sker överallt – hela tiden

– Även om kriminaliteten skiljer sig åt beroende på bransch, företagsstorlek och var i Sverige företaget ligger finns det ingen sektor eller plats som är helt fredad, säger Lindström

Temaveckan fortsätter, trots att kalenderveckan når sitt slut. Redan på måndagen den 9 oktober är det dags för en lunch hos Företagarna Tomelilla där kris och beredskap står på agendan. Krisberedskapssamordnare Anna Laséen Karlsson deltar. Hon kommer berätta om kommunens arbete och kan svara på frågor om hur du och ditt företag kan förbereda er för framtida kriser.

I Blekinge väntar man till den 18 oktober, då ska Företagarna Sölvesborg arrangera en frukost om brott mot företagare. Sölvesborgs kommuns säkerhetschef Henrik Johnsson deltar tillsammans med folkhälsostrateg och tillika ANDTS-samordnare Maria Torstensson och brottsförebyggande samordnare Gabriella Leandersson. 

Fler nyheter från Företagarna