För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Män stöttar varandra på ett annat sätt än kvinnor”

Publicerad 21 nov 2023
Det tog inte många dagar innan lunchträffen för kvinnliga företagare var fullbokad, och mer därtill. Hela 60 personer tog sig till Företagarna Malmös nyrenoverade lokaler för att nätverka och lyssna på Hélène Barnekow.
Hélène Barnekow tillsammans med representanter ur Företagarna Malmö, Lund och Öresunds styrelser. Foto: Mariam Huss

Lunchen arrangerades av Företagarna Malmö, Öresund och Lund. Nu har lokalföreningarna fått mersmak – nätverket kommer fortsätta utvecklas.

– Det här handlar inte om män mot kvinnor. Det handlar om att lyfta de krafter vi har i oss. Nu ska vi sätta punkt för de hinder som kvinnor ställs inför, vi ska skapa bättre förutsättningar för kvinnor i företagsvärlden, säger Maria Broberg som är en av arrangörerna bakom eventet.

Behövs det ett nätverk för kvinnliga företagare?

– Jag hörde att det blev fullt här på en gång, det visar på att det behövs. Jag tror att det är jätteviktigt att vara i sammanhang där man kan bolla med andra i liknande sits, säger Hélène Barnekow.

Diskussionerna mellan deltagarna och den före detta vd:n för Telia och Microsoft Sverige gick varma. Ämnen så som kompetensskillnader mellan könen, kvotering och motivation i en värld som inte är jämställd togs upp.

– Vi har en självbild i Sverige att vi har kommit mycket längre än vi har gjort. Män stöttar varandra på ett annat sätt än kvinnor, vi behöver öppna dörrar för varandra, säger Barnekow.

Ser du någon fördel med att vara kvinna i företagsvärlden?

– Om man blev lyssnad på som den enda kvinnan i styrelserummen så var det en fördel, då blev man även ihågkommen. När man är i minoritet är ens perspektiv unikt, säger Barnekow.

Hélène Barnekow engagerade hela publiken som ömsom skrattade och ömsom applåderade. Hon tryckte på värdet av att nätverka med andra och våga jobba för förändring. Senare samma kväll åkte Barnekow upp till Kristianstads flygplats där hon höll ytterligare ett samtal med ett 50-tal kvinnor på nästa Företagarna W event.

Så publiken, vad tar ni med er? Vad behöver vi göra och vad är viktigt för att ta oss framåt?

– Det är som Helene säger, vi måste in i styrelserna. Vi måste våga be om hjälp och öppna dörrar för varandra.

– En reflektion jag har är hur vi bemöter unga kvinnor och inkluderar dem.

– Nätverket behövs. Kan vi gå på roliga studiebesök hos andra företag, som inte har med bilar att göra?

– Det ligger makt i att driva sitt eget företag.

– Det har varit fantastiskt trevlig och inspirerande att vara här. Mer sådant.

– Jag är skeptisk till kvinnliga nätverk, herrklubbar är inte okej längre. Ska vi ha den här typen av nätverk så ska det vara fokus på företagande och hur vi utvecklas.

– Tack så mycket, vi kommer vara återkommande i det här nätverket, säger Annika Rickard, ordförande i Företagarna Malmö, när hon tar mikrofonen från den sista deltagare och avslutar lunchen.

Fler nyheter från Företagarna