podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stadens företagare prisades på Malmö Näringslivsgala

Publicerad 6 mar 2023
– Tack för att ni i Företagarna hjälper oss, säger en medlem på Företagarna Malmös mingel innan galan. Och med de orden begav sig hela sällskapet till Malmö live där näringslivsgalan gick av stapeln.
Linnea Henriksson på scen.

Sandra Mastio var moderator för den fartfyllda och festliga kvällen. På den stora scenen inför en publik på flera hundra personer klev den ena Skåning efter den andra upp, den breda skånskan fyllde aulan när Malmös entreprenörer hyllades.

– Vad är Malmös näringsliv? Det är människor. Det är entreprenörer, arbetsgivare och risktagare. Det är inte bara styrelserum och kostymer, säger Sandra Mastio.

Visste du att det finns 70 pizzerior i Malmö? Stadens första öppnade i mars 1971 på storgatan. Då kostade en pizza i genomsnitt tio kronor. Mycket har ändrats sedan dess.

– I dag får du inte ens en falafel för tio spänn i Malmö. Tack inflationen, säger Mastio.

Hyllningarna till stadens näringsliv avlöste varandra.

– Hälften av alla jobb som tillkommer i Skåne skapas i Malmö, säger Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh, vars uttalande följdes av hurrarop och applåder. 

– Listan kan göras lång över vad företagandet gör för Malmö, säger Helena Nanne (M).

Åtta priser delades ut

Årets Malmöföretag har delats ut sedan 2007. Över 1 000 företag har nominerats genom åren. Stefan Hansson från Swedbank delade ut priset till Malmö chokladfabrik. Vinnaren konstaterade att man aldrig kan ledsna på choklad. 

Priset för Årets UF-affärsidé gick till Dropmesafe, ett företag som säljer stickor till den som vill drogtesta sin drink.

– Framtidens entreprenörer är jätteviktiga för stadens utveckling, därför är UF företagen ovärderliga, säger Roko Kursar (L) som delade ut priset.

– Inget går som man tänker sig. Hårt arbete lönar sig, enas vinnarna om. 

– Sverige och Malmö har mycket att lära världen, vinnarna av priset inom miljö och hållbar utveckling. 

– Malmö arab film festival har blivit ett ansikte för alla Malmös boende, säger Mouhamad Keblawi som vann näringslivspriset för kreativa näringar.

Katrin Stjernfeldt Jammeh delade ut det sista priset, Årets bästa Malmöambassadör som gick till Företagarna Malmös vice ordförande, Emelie Löfmark och hennes pappa Julius Malmström.

Motiveringen löd: Han har drivit en nöjeskoncern i hjärtat av Malmö i femtio år. Hon står på småföretagarnas sida. Med ett outtröttligt driv för skåningarnas rätt till kultur och nöje fortsätter dotter och far att påverka Malmös utveckling, så som de har gjort under ett halvt sekel. Och de är långt ifrån klara. För nu ger de liv åt ett klassiskt nöjespalats i Malmö. Och vad passar då bättre än att låta berättelsen om världens största gatukonstnär inspirera besökare från när och fjärran?

Lika mycket fest som hyllningar

– Det här är en kväll då vi samlas för att fira Malmös företag. Vi lämnar alla kriser för nu – i kväll är det fest, säger Stjernfeldt Jammeh.

Lokala artister underhöll publiken med sång, dans och tal.

– Tack för allt ni gör för den här staden, säger Linnea Henriksson som var galans musikaliska dragplåster.

Tingsek framförde en hyllningslåt till Malmö och hela stolsraden gungade under Teta Dianas uppträdande. Ingen satt still när sångerskan från Rwanda sjöng.

– Vi representerar vad Malmö faktiskt är. En plats där kulturer möts, säger Teta Diana.

Fler nyheter från Företagarna