För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bildextra – följ med till Flyinge kungsgård

Publicerad 8 maj 2023
Företagarna Hörby bjöd in till en guidad rundvisning och middag på den anrika anläggningen. Intresset var stort och uppemot 40 personer hade tagit sig till Flyinge för att lyssna och fascineras över miljö och historia.
Fotograf: Mariam Huss

Erik har arbetat som guide på Flyinge kungsgård i fem år. Men hans resa började långt tidigare. Redan 1964 gick Erik en utbildning på anläggningen, samma år som han började föda upp halvblod. Förutom en egen karriär som uppfödare och ryttare så har han även arbetat som hovslagare. Förra året gjorde Erik 25 guidade visningar och han säger att varje tillfälle är unikt, har man varit med en gång kan man vara med igen utan att få höra samma saker.

På hovslageriet tar man in 12 elever per klass och den CSN-berättigade utbildningen varar i tre år. Till kommande klass har det inkommit 30 sökande och vanligtvis är majoriteten kvinnor. Eleverna börjar öva på ett plastben för att sedan ta sig an kadaverben innan de går över till levande hästar, några andra djur verkar de inte. Hästarna på Flyinge kungsgård räcker inte längre – nu skor eleverna även 48 hästar på en ridskola i Lund.

Under utbildningen ligger stort fokus på hållbar fysik och ergonomi för att klara av många år i den tuffa branschen. Även om många hästar är välhanterade och snälla att sko kan karriären bli kortlivad om hovslagaren inte använder kroppen rätt.

– En häst vaknar aldrig på morgonen och tänker: ”nu ska jag jävlas”, säger Tommy som är lärare på hovslageriet.

I de anrika byggnaderna huserar allt från kontor till stall och lektionssalar. Det finns bland annat en gymnasieutbildning och ett beridarprogram på anläggningen och till vardags huserar omkring 200 elever på Flyinge kungsgård. Beridarprogrammet är, likt hovslagarutbildningen, en treårig yrkesutbildning på heltid. Dit antas tio elever per klass.

Byggnaderna är kulturmärkta och har sedan de började uppföras på 1600-talet vårdats ömt med regelbundna renoveringar. Den gula färgen som pryder några byggnader kallas i folkmun för Flyingegul.

En av deltagarna, Rolf Östinge styrelseledamot i Företagarna Öresund, hade även han lite historia att berätta. De stora träden längs med ena ridbanan har han planterat för många år sedan.

Självklart fick deltagarna en visning i några av stallarna. Hingstarna och katten välkomnade besökarna med nyfikenhet. En stall-del var ett ridhus förr, med tiden gjordes det om och ridningen förflyttades till större ytor.

Legendariska hästar hyllas överallt på anläggningen. På bilden syns HM All in:s tidigare skor. Även andra äldre hästars skor hänger uppspikade och Urbinos boxskylt hänger i ena bostaden under en tavla på hingsten.

Fler nyheter från Företagarna