För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sommaren firas bäst på våning 54

Publicerad 1 jul 2023
Företagarna Öresund bjöd in till en mer än fullsatt afterwork i Turning Torso. Segers Mat, Årets Unga Företagare i Skåne 2022, hade dukat fram en utsökt buffé och Årets Hållbara Företagare 2023 utsågs.
Charlotte Widing, Marie Nilsson, Kjell Petersson, Patricia Håkansson och Anneli Wessman. Foto: Mariam Huss

Redan flera veckor innan eventet fick anmälningslistan stängas ned till följd av det enorma intresse som fanns för att ta hissen upp bland molnen för en afterwork. Sky High Meetings hade ordnat ännu ett lyckat event när Företagarna Öresund ville fira en fin start på året.

För många var kvällen högst upp i Malmös skyskrapa en bra start på semestern, för andra en energikick inför fortsatt arbete. Gemensamt för alla var dock en trevlig kväll med mingel, mat och dryck. Någon bodde i byggnaden, men de flesta hade aldrig satt sin fot där tidigare och uppskattade kanske utsikten lite extra. Kvällen bjöd på fri utsikt över Malmö och ut över horisonten hela vägen till Köpenhamn.

En vinnare som hytte med näven i luften av glädje

Årets Hållbara Företagare är ett pris som Företagarna Öresund instiftade som en del av sitt hållbarhetsarbete. Det inkom omkring 30 nomineringar i år. Företagarna som har nominerats arbetar alla med hållbarhet i fokus. Hållbarhet täcker många olika områden och det gav juryn något att bita i när de skulle utse finalisterna.

– Vi tyckte att det fattades ett pris för det hållbara företagandet. Det viktiga är att man har byggt in hållbarhet i sin verksamhet och vill förbättras. Det kostar att ställa om, det är vi alla väl medvetna om, säger Charlotte Widing, vice ordförande i Företagarna Öresund.

Kjell Petersson med sitt Casseroll Foodtruck var den mycket glada vinnaren som fick ta emot priser av Företagarna Öresund, Swedbank och Sparbanken Skåne inför 80 sommarklädda gäster.

– Anledningen till att jag startade var för att vi äter oss sjuka i den här delen av världen. Jag säljer sund mat som man inte blir sjuk av, säger Kjell Petersson vars råvaror till stor del kommer från inom tre mil från verksamhetens nav.

Bankerna bidrog med varsin check á 10 000 kronor till vinnaren, som även tog emot diplom och en bukett.

– Vi vill vara med och påverka, säger Anneli Wessman från Swedbank. 

– Hållbarhet står högt på agendan för bankerna i dag. Hållbarhet finns i vårt DNA, vi inkluderar det i allt vi gör idag. Det är extra viktigt att lyfta företagen som har hållbarhet som grunden i sin verksamhet, det är en enorm resa, säger Patricia Håkansson från Sparbanken Skåne.

Vinnaren, Kjell Petersson, kommer presentera sig själv och sin välsmakande, hållbart närproducerade mat på Företagarna Öresunds lunch den 7 september hos Green Innovation Park i Alnarp.

Juryns motivering

Årets vinnare har sedan 2015 arbetat aktivt med hållbarhet genom att laga mat av närodlade råvaror. Företagaren är tydlig i sitt budskap och delar gärna med sig av kunskap och inspiration. Årets vinnare lagar mat från grunden helt utan tillsatser och ser en stor vinst i att erbjuda sina kunder slow cooking street food med råvaror från småskaliga odlare och uppfödare. Företagaren deltar också i olika projekt för att motverka till exempel utfiskning. Varje mål mat som serveras finansierar ett mål mat till en hungerdrabbad människaoch hållbarhet går som en röd tråd genom hela verksamheten. Priset går till en inspiratör som nästan dagligen via sin foodtruck är på plats i vårt närområde och bjuder på hållbar, god och närproducerad mat.

Fler nyheter från Företagarna