podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Mariam Huss: Spotify wrapped för företagare

Publicerad 23 jan 2023
Varje år trillar Spotify wrapped ner i appen lagom till att vinterkläderna har börjat användas. Men hur summerar vi entreprenörsåret 2022? 

Jag har med mina 416 timmar spenderat mer tid på Spotify än 72 procent av de svenska användarna. Det kanske låter mycket, men med 8 760 timmar på ett år och 2080 arbetstimmar på en heltidstjänst känns min tid på musikappen knaper. För en egenföretagare stiger antalet arbetstimmar fort. Det är inte många som arbetar 40 timmar i veckan. En tredjedel av alla som driver eget jobbar i snitt 60 timmar per vecka. Det blir 3 120 timmar på ett år. En dryg tredjedel av året spenderas alltså på jobbet. Ha då i åtanke att majoriteten arbetar även under sin semester, till skillnad från anställda som generellt sett har lättare att lägga jobbet åt sidan.

Den låten jag har lyssnat mest på har spelats hela 89 gånger på mitt konto, extra frekvent den 10 juni. Drivmedelspriset låg då på 23,68 kronor per liter för bensin och dieseln på 26,36 kronor. Elen kostade mellan 120 och 200 öre per Kwh i elprisområde 3 och 4. Det var företagarnas verklighet. En vardag kantad av skenande priser. Samtidigt gömde jag mig på Spotify.

2022 var ett valår. Nuvarande regering (som när jag skriver den här texten snart har suttit i 100 dagar) lovade markant lägre drivmedelspriser och snabba åtgärder för att stävja elkrisen. Dessa två vallöften kom som bekant att brytas. Energikrisen slog hårt mot oss i de sydligaste delarna av landet långt före problemen började sträcka sig uppåt i landet. När året nådde sitt slut hade vi en nationell kris. Många avslutade året med en dubbelt så hög elräkning som de inledde det med.

Inflationen nådde 9,5 procent. Ryssland invaderade Ukraina i början av året. Börsras och räntesmockor kom, delvis, som en följd av kriget i Europa. Det ena avlöste det andra.

I riksdagen hade man bland annat en utrikespolitisk debatt den 10 juni 2022. Nato var på allas läppar. Massmedia rapporterade om piloter som varnade för strejk och om att matpriserna väntades öka ytterligare. Livsmedelspriserna steg med över 20 procent under året. Allt detta samtidigt som räntorna har skjutit i höjden.

Enligt Spotify är jag “äventyraren”. “Du letar alltid efter ny musik. Du utforskar det okända och är på ständig jakt efter nya låtar och artister - speciellt pärlor som ännu inte upptäckts.” Jag vill påstå att företagarna är de riktiga äventyrarna. När man tvingas ut på stormigt vatten i en gummibåt har man inget annat val. Sverige vann 13 OS-medaljer i Peking 2022. Våra företagare förtjänar varsin guldmedalj för att ha tagit sig igenom året. För att ha hittat lösningar i nästintill omöjliga situationer och för att de har fortsatt få Sverige att fungera.

Fler nyheter från Företagarna