podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Valdagen må ha passerat men än är det inte över

Publicerad 12 sep 2022
Valdagen ligger bakom oss. Valvakan var intensiv. Ingen kan ha missat årets viktigaste dag. Var fjärde år gör majoriteten av alla svenskar sitt för demokratin. Men vad vet vi egentligen om resultatet? Svaret är inte skrivet än. Först ska rösterna räknas färdigt för att säkerställa att allas demokratiska rättigheter tas till vara på samma villkor. 
Prognos efter 6 244 av 6 578 valdistrikt var räknade. Källa: valet.se

Landet vaknade på måndagen till en mycket jämn röstning. Endast ett mandat skiljer höger- från vänstersidan. Båda sidorna av vågskålen hoppas på att deras sida ska få den där sista droppen som får just deras bägare att bli mer välfylld än den andras. Redan i upphällningen kunde vi läsa att det skiljde så lite som 60 000 röster mellan blocken. Då med fördel till vänsterblocket. På valdagen gick det ut information om mätningar där den siffran hade sjunkit till en fjärdedel. 

Köerna till vallokalerna ringlade långa. Överallt fanns det någon som uppmanade till att uthärda den timmen i kö för demokratins skull. Nu har svenska folket gjort sitt. Det som återstår är för våra folkvalda politiker att utse en statsminister, bilda regering, presentera en budget och sen forsätter det politiska arbetet i åratal framåt. 

För oss företagare återstår hårt arbete. Precis som för politikerna på kommun-, region- och riksdagsnivå. Vi är enade i många frågor. Företagarna region syds undersökning om rusande elpriser är ett bevis på att det finns ett gemensamt missnöjde bland Skåne och Blekinges företagare. Detta missnöje, tillsammans med positiva hejarop, försöker regionkontoret använda som påtryckningsmedel i dialoger med de politiker som svenska folket har valt. Men först ska politikerna få göra färdigt eftervalsarbetet. Demokratin är något av det finaste vi har, den ska värnas om och den ska tas på allvar. Nu hoppas vi på att politikerna tar oss företagare på lika stort allvar. Våra 500 000 röster har onekligen varit avgörande, särskilt med de minimala marginaler som omgärdat årets val. 

Blekinges preliminära resultat med 95 av 102 valdistrikt räknade.

Ovan: röstfördelning i Blekinge efter 95 av 102 valdistrikt var räknade.

Ovan: röstfördelning i Skåne efter 826 av 862 valdistrikt var räknade.

Fler nyheter från Företagarna