podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bytte bana: “Jag ville hjälpa branschen att förändras”

Publicerad 18 sep 2022
Alexander Olivera, 31, mottog utmärkelsen Årets 103 unga idéer för sitt arbete med att sänka byggbranschens klimatavtryck.
Alexander Olivera är prisad för sitt arbete.

År 2020 startade Alexander Olivera från Malmö företaget Nodon. Nu ser han ett femårsmål där de klimatoptimerar projekt på den internationella marknaden framför sig. 

– Det behöver hända mycket i den globala byggbranschen de kommande åren, det är kritiskt för att vi ska nå de globala klimatmålen, säger Alexander Olivera.

Det är just det han arbetar med – och är prisad för.

– Byggbranschen står för 21 procent av Sveriges CO2-utsläpp. Vi bygger ett klimatoptimeringsverktyg för byggprojekt som hjälper företagen att komma fram till en lösning på hur de kan minska utsläppen i sina projekt, säger Olivera.

Tidigare har han studerat affärsutveckling på Hyper Island och drivit en firma där han arbetade med arkitekturfotografi. Att han nu har bytt till en helt annan bransch förklarar han med att säga att arkitekturfotografi fortfarande är väldigt roligt - men att det passar bättre som en hobby.

– I mitt tidigare företag jobbade jag med flera stora byggprojekt. När jag fick veta hur stor klimatpåverkan de hade så bestämde jag mig för att jag ville hjälpa branschen att förändras. Då startade jag Nodon tillsammans med Joel Högberg. Nu har vi ett engagerat team som vi bygger programvaran med, säger Olivera.

Kunderna är främst fastighetsbolag och byggföretag som vill minska sin klimatpåverkan. Att starta ett nytt företag i en bransch där man arbetar med giganter och lyckas få dessa att inse fördelarna med att anlita småföretagare har enligt Olivera varit en utmaning – men inte ett omöjligt hinder.

Fler nyheter från Företagarna