podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Malmös nya styrelse vill skapa en företagarvänlig stad

Publicerad 11 mar 2022
Lär känna styrelsen i Företagarna Malmö. De är sju drivna egenföretagare med en hunger efter att ta plats och utvecklas. Nu vill de göra en omstart och vara mer aktiva.
Företagarna Malmös styrelse. Herrarna från vänster: Hans Österberg, Anders Rydström, Pavlos Efstratiadis och Niclas Jonasson. Damerna från vänster: Emelie Löfmark, Annika Rickard och Anna Haziraj. Foto: Mariam Huss

Ett av årets stora projekt i föreningen är att renovera dess lokaler. Redan under kommande styrelsemöte i april ska renoveringsplanerna presenteras och man har som ambition att hinna färdigt under året.

– Projektet rullar på och det kommer bli fantastiskt bra när det är färdigt, säger Hans Österberg som är en av de ansvariga för renoveringen.

Genom upprustningen av lokalen vill man visa att det är nya tag som gäller och att det är en modern förening i ständig förändring. 

– Lokalen ska bli anpassningsbar för olika typer av event. Det gör att vi även kan locka både yngre personer och nya branscher, säger Anders Rydström.

– Våra medlemmar ska kunna använda lokalen mer och känna att det faktiskt går att vara här, flikar Anna Haziraj in.

Företagarna Malmö anordnar ett event i månaden och har som målsättning att arrangera en nätverksträff i kvartalet. Utöver det står de värdar för politikerdebatter, halkkörningar och mycket mer. Genom den – delvis – nya styrelsen har man lyckats locka allt fler deltagare till aktiviteterna.

– Se bara på vårt senaste julmingel, det var en succé, säger Annika Rickard  som får medhåll från samtliga i styrelsen.

 

Ordförande och vice ordförande har ordet

Annika Rickard är ordförande sedan ett år tillbaka, innan dess var hon styrelseledamot i fyra år. Hon har varit egenföretagare sedan 2009 och driver K&R Education med en affärspartner. Till vardags arbetar hon med processledning och utbildning utifrån kundens behov, system och kvalitetsarbete.

Varför just Företagarna i Malmö? 

– Vi i styrelsen är företagare och ett tajt team som alla har stora nätverk och kontaktytor i Malmö med omnejd. Vi brinner för att lobba för att göra Malmö till en företagarvänlig stad och skapa nätverk och kontaktarenor för företagare i Malmö genom vår förening.

Vad vill du uppnå med din plats i styrelsen?

– Mitt mål är att – tillsammans med styrelsen – få befintliga och nya medlemmar att  ha nytta av och känna en stolthet över att vara medlem hos oss. Detta genom att vi bedriver lobbyverksamhet på lokal nivå samt arrangerar träffar för att öka kunskapen och bredda företagarnas kontaktnät. 

Emelie Löfmark arbetar med konsert- och teaterproduktion på Nöjesteatern och driver Julius Production. Hon har suttit med i styrelsen i tre år och har varit vice ordförande i ett år.

Varför just Företagarna i Malmö? 

– Jag tycker att det är viktigt att man håller ihop och driver frågor tillsammans.

 

Ett par rutinerade styrelseledamöter

Anders M Rydström  driver Hemmatema.se sedan 2007. Där jobbar han företrädesvis med försäljning via nätet och övergripande med verksamhetsplanering. Rydström har varit en del av Företagarna Malmö i uppemot 20 år. De senaste åtta åren har han suttit med i styrelsen som ledamot. Några av hans ansvarsområden är gesäll- och mästarbrevs ceremonier, event samt en del av underhållet i den fastighet som föreningen äger. Han beskriver det som ett ganska omfattande arbete, men säger att det passar honom bra.

Varför just Företagarna i Malmö?

– Vi verkar för att förbättra företagarnas villkor att verka i Sverige, samt skapar nätverk mellan våra medlemmar och både utbildande och trevliga event.

Vad vill du uppnå med din plats i styrelsen? 

– Jag, tillsammans med övriga i styrelsen, har som mål att behålla befintliga medlemmar och sedan försöker vi attrahera fler nya medlemmar inom alla typer av branscher. Vi strävar också efter att föryngra och nutidsanpassa verksamheten.

Hans Österberg har varit en del av styrelsen i fem år och har tidigare suttit som vice ordförande, numera är han ledamot. Han kallar sig för en “senior adviser” med sin karriär bakom sig. Österberg har ett stort kontaktnät inom flertalet branscher, tidigare har han bland annat varit företagsrådgivare. 

Varför just Företagarna i Malmö?

– Jag har sett Malmö förändrats väldigt mycket. Från en storföretagarstad till en stad med väldigt många små företag. Den föryngringen och förändringen betyder mycket för staden. Där är vi en viktig del, vi är bland annat länken mellan företag och politiken. 

Vad vill du uppnå med din plats i styrelsen? 

– Renoveringen ska ge oss en boost. Vi ska synas bättre bland Malmös företagare. Vi har varit en sovande företeelse, allt är inte för evigt utan man måste förändra och föryngra. Vi ska synas, det är vår ambition.

 

Och så några nyare styrelseledamöter

Niclas Jonasson blev inslussad i styrelsen via kontakter för två år sedan, han sitter som styrelseledamot och kassör. Till vardags driver han Nicke Jay consulting och arbetar inom finansbranschen, genom sitt bolag hjälper han nordiska bolag att marknadsetablera sig i Kina.

Vad vill du uppnå med din plats i styrelsen? 

– Fokus ligger på att väcka upp föreningen, och styrelsen. Vi är alla relativt nya och har gjort en omstart från att ha varit en sovande förening. Vi aktiverar både oss i styrelsen och våra medlemmar ur dvalan.

Pavlos Efstratiadis är styrelseledamot i Företagarna Malmö sedan två år tillbaka. Dessutom driver han eget bolag sedan 1994. Genom sitt bolag Exalpartner är han verksam inom rekrytering och bemanning inom handel samt e-handel. “Vi skapar nya företag och nya jobb”, säger han.

Varför just Företagarna i Malmö?   

– Vår styrelse är väl sammansatt, vi står nära varandra och bidrar med olika erfarenheter. Vi är ett bra gäng och det märks redan att vårt arbete ger resultat.

Vad vill du uppnå med din plats i styrelsen? 

– Jag vill vara med i påverkningsarbetet för att göra vardagen lättare för våra medlemmar så att de känner en trygghet. Jag vill även lobba för att få dem att bli medlemmar hos oss genom att visa hur viktigt det är och vad de kan få ut av sitt medlemskap. Med mina erfarenheter vill jag vara med och bidra till att alla lyckas.

Anna Haziraj har varit medlem i Företagarna i ett år och är nu invald som styrelseledamot i Malmö. Hon driver eget företag sedan 2020 inom it. I bolaget Be a Part jobbar hon med digital transformation och erbjuder uthyrning av programmerare. Bolaget sysslar även med systemutveckling, digital marknadsföring, artificiell intelligens och cybersecurityrådgivning. 

Varför just Företagarna i Malmö? 

– Jag tycker att vi i styrelsen är nyfikna och förstår vikten av att hålla oss uppdaterade inom det nya hybrida sättet att driva företag på i ett post-covid samhälle.

Vad vill du uppnå med din plats i styrelsen? 

– Jag vill locka fler medlemmar från min bransch. Men även anordna event med olika talare om exempelvis cybersecurity och hur man som företag redan från början jobbar på rätt sätt för att minska riskerna för it-brott. Även föreläsningar om kryptovalutor och dess framtid samt micro- och macroinfluencers roll inom marknadsföring. 

Fler nyheter från Företagarna